latinica  ћирилица
20/07/2018 |  12:02 | Autor: SRNA

Karamatić: Bošnjačka politika će dovesti do nestanka BiH

Delegat u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić poručio je danas da će, ukoliko bude nastavljena bošnjačka politika "pokušaja da se u Domu naroda progura neustavni zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH", to dovesti do nestanka BiH.
Mario Karamatić - Foto: klix.ba
Mario KaramatićFoto: klix.ba

"Nije mi jasno što su bošnjačke političke stranke pokušale da kroz federalni Dom naroda proguraju neustavni zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH kojim se entitet stavlja iznad države. Živo me interesuje šta bi da su slučajno uspjeli u svojoj namjeri, a Republika Srpska istovremeno počela donositi zakone koji stavljaju entitet iznad države", izjavio je Karamatić za Srnu.

On je rekao da upravo Bošnjaci najviše rade na pokušaju uništenja BiH, dok se Srbi i Hrvati pokušavaju pridržavati onoga što je potpisano u Dejtonu i dodao da je nepohodno da Bošnjaci revidiraju svoju politiku jer će na ovakav način dovesti do toga da razdruživanje postane neminovnost.

Predsjedavajuća i zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara i Drago Puzigaća proglasili su juče Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.

U situaciji kada dva člana Kolegijuma proglase neko zakonsko rješenje štetnim po vitalni nacionalni interes da bi zakon bio usvojen potrebno je da za njega glasa većina delegata koja će uključivati i dvotrećinsku većinu u sva tri nacionalna kluba.

Nakon što su to uvidjeli, delegati Kluba Bošnjaka napustili su dvoranu prije početka sjednice koja nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH podržao je 20. juna, na sjednici kojoj nisu prisustvovali poslanici Kluba HDZ-HNS, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata federalnog Parlamenta.

Predstavnici Hrvata se zalažu da se pitanje poblema implementacije izbornih rezultata u Domu naroda rješava na nivou BiH.