latinica  ћирилица
20/07/2018 |  13:17 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Za mobilnost studenata i akademskog osoblja obezbijeđeno 55.000 KM

Јedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske jeste povećanje mobilnosti studenata i akademskog osoblja, za šta je ove godine obezbijeđeno 55.000 KM, istakao je resorni ministar Dane Malešević.
Malešević sa studentima - Foto: SRNA
Malešević sa studentimaFoto: SRNA

Malešević je danas razgovarao sa studentima Draganom Mirošljević, Teodorom Prerad, Milicom Mikić, Јovanom Lukač i Tatjanom Grabovac sa Univerziteta u Banjaluci, koje su potpisale ugovore o dodijeljenim sredstvima za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata radi obavljanja stručne prakse u inostranstvu.

"Uz podršku Ministarstva, studenti iz Republike Srpske boraviće na studijskoj praksi na akreditovanim ustanovama u Poljskoj, Italiji, Brazilu, Njemačkoj, Rusiji, Češkoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Grčkoj, Palestini i Turskoj", rekao je Malešević.

Studenti su upoznali ministra o uslovima studiranja na matičnim fakultetima, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Dragana Mirošljević, apsolvent hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, boravila je na međunarodnoj razmjeni na srodnom fakultetu u Krakovu u Poljskoj.

Ona je istakla da je njen mentor bio iznenađen teorijskim znanjem koje je pokazala u Krakovu i da se oduševila praktičnom nastavom i opremljenošću laboratorija u Krakovu.

Milica Mikić, student četvrte godine fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, studentsku praksu obavljaće u Ljubljani u Sloveniji.

Iz ministarstva navode da se tri studentice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci spremaju na stručnu praksu u različitim zemljama – student šeste godine Teodora Prerad ide u Monastir u Tunisu, student četvrte godine Јovana Lukač u Palermo u Italiji, dok njena koleginica sa iste godine Tatjana Grabovac ide u Grac u Austriji.

Malešević je poželio studentima uspješno obavljanje prakse na univerzitetima u inostranstvu, kao i da stečena znanja primijene u Republici Srpskoj.

Ministarstvo prosvjete i kulture sufinansira ove godine 35 razmjena studenata i akademskog osoblja.

Iz ministarstva navode da je podržan odlazak 27 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa javnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske radi studiranja ili obavljanja stručne studentske prakse u inostranstvu.

U saopštenju se dodaje da je podržan i odlazak šest profesora sa javnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske u inostranstvo radi obrazovnog ili naučno-istraživačkog rada, te dolazak dva profesora sa akreditovanih visokoškolskih ustanova iz inostranstva radi obrazovnog ili naučno-istraživačkog rada na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.