latinica  ћирилица
20/07/2018 |  14:54 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Marčeta: Poslije izbora zaštititi Srbe izmjenama ustava BiH i FBiH

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mile Marčeta izjavio je da nakon opštih izbora i konstituisanja vlasti treba mijenjati ustave BiH i FBiH i odgovarajuće zakone da bi probleme srpskih povratnika u tom entitetu rješavali oni koji će istinski braniti njihove, a ne partijske i lične interese, kako se sada radi.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

"Cilj je da ne može doći neki Albanac, Makedonac ili Crnogorac i reći da je Srbin i da on onda zastupa interese Srba u FBiH, od čega nema ništa", rekao je Marčeta u izjavi Srni.

On to potkrepljuje najnovijim dešavanjima u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, gdje "naručeni" Srbi u tom klubu mešetare i sprovode sve osim interesa srpskih povratnika.

Marčeta je dodao da ove tvrdnje pokazuje i nedavno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Srba, gdje se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes, a o čemu se nije glasalo u Domu naroda FBiH zbog nedostatka kvoruma.

"Nikada nema kvoruma. Ti `Srbi` u Klubu srpskog naroda u Domu naroda FBiH, osim Drage Puzigaće, Mladena Lonića i mene, koji istinski zastupamo Srbe, ne predstavljaju i ne zastupaju nikoga već sebe i interese partija iz FBiH.

On je naglasio da "Klub Srba ne postoji i da nikada nije bila većina koja je o bilo čemu donijela zaključak, a kamoli pokrenula zaštitu vitalnog nacionalnog interesa".

Marčeta je rekao da je takozvani Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH iz ličnih razloga pokrenuo nedavno zahtjev za smjenu Puzigaće sa funkcije zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda nakon što je potpisao pomenuti zahtjev predsjedavajućeg Doma Lidije Bradare da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes.

"Ti `Srbi` se nikada ne oglašavaju, niti dolaze na sjednice Kluba Srba, već su sad, kada im je to iz ličnih razloga zatrebalo, tražili da se dođe jer nije bilo dovoljno ljudi. Žele da se Puzigaća skrene i da oni daju prijedlog zakona kako popuniti Dom naroda. Poenta je da opet neke svoje ljude ubace kroz političke partije, a to neće biti u interesu Srba", ukazao je Marčeta.

On je podsjetio da je u tom klubu trenutno 13 Srba, a trebalo bi da ih ima 17.

"Smjena Puzigaće ima za cilj eliminisanje srpskih predstavnika u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ispada da je Srbima u FBiH toliko dobro da 20 godina gotovo da nije pokretano pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Tome se iščuđavaju i predstavnici nekih stranih nevladinih organizacija", rekao je Marčeta.

On je poručio da priprema pismo svim relevantnim faktorima u svijetu i potpisnicima i garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma o problemima srpskih povratnika u FBiH, a planira i da o tome u Briselu održi konferenciju za novinare.

"Govorio bih o tome kako smo ostavljeni i devastirani i ponudio rješenja da Srbi u većinskim opštinama budu u nadležnosti FBiH ili zajedničkih organa BiH, a ne kantona. Cilj je i da se napravi fond za pomoć povratnicima, obnovu infrastrukture i fabrika koji će podržati međunarodne i domaće institucije", kaže Marčeta.

On je naglasio da je dobro što je formirana zajednička srpska lista za nastup na predstojećim izborima u FBiH, koju predvodi SNSD, ali da je problem što je druge partije i one u opoziciji nisu prihvatile.

"To je najrelevantnija lista jer je okupila mnogo stranaka i pojedinaca. To je bolje rješenje nego što je do sada bilo", rekao je Marčeta.

On je rekao da ova opozicija, ističući da ne želi da je diskredituje, do sada, nažalost, nije pokazala zrelost da krene sa jednom listom.