latinica  ћирилица
20/07/2018 |  15:10 ⇒ 22:49 | Autor: SRNA

Linta: Provokacija Kitarovićeve koja nastoji da opravda prošlost

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je izjava predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati i Albanci braća po oružju jedna u nizu brutalnih, ali očekivanih provokacija Kitarovićeve, koja živi u prošlosti i nastoji je opravdati.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Kitarovićeva svojim čestim besmislenim izjavama nastoji da opravda zločinačku politiku režima Franje Tuđmana, koji je izvršio agresiju na Јugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj s ciljem stvaranja etnički čiste `velike Hrvatske`", dodao je Linta.

On je ukazao da je rezultat te zločinačke politike pola miliona protjeranih Srba, hiljade ubijenih srpskih civila i ratnih zarobljenika, sistematsko otimanje i uništavanje srpske imovine, saopšteno je iz Saveza.

"Rezultat zločinačke politike je i slavljenje hrvatskih zločinaca, rehabilitacija ustaštva kroz masovnu upotrebu koljačkog pozdrava `Za dom spremni`, podizanje spomen-tabli ustašama i odavanje pošte ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, veličanje proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji pjeva o klanju Srba i širi mržnju prema Srbiji i srpskom narodu", naveo je Linta.

Kitarovićeva je tokom zvanične posjete Tirani u Parlamentu Albanije izjavila da su Hrvati i Albanci braća po oružju.