latinica  ћирилица
20/07/2018 |  15:53 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Ozvaničen početak uklanjanja naplatnih kućica

Ozvaničen je početak uklanjanja naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice. Rok za završetak radova je 45 dana, a planirana vrijednost milion i po maraka.

Naplatne kućice koje su postavljene 2013. godine uskoro bi trebalo da budu sklonjene, i to zato što su izgrađene van zakonskih okvira, jer su postavljene na magistralnom, a ne autoputu, gdje im je jedino i mjesto, kažu u resornom ministarstvu.

Ministar Trninić kaže da je tražio i disciplinsku odgovornost ranijeg rukovodstva "Puteva" Srpske, napominjući da Ministarstvo nikada nije dalo saglasnost za postavljanje naplatnih kućica na ovom mjestu.

"Јa sam čak dao nalog svojevremeno na početku svog mandata da se ispita i da se određene disciplinske odgovornosti sprovedu, međutim Tužilaštvo i MUP su donijeli konačnu odluku da nije bilo krivice tog tipa", ističe ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Nenad Nešić, direktor ЈP "Putevi Republike Srpske", navodi da su započeli radove na uklanjanju naplatnih kućica, te da su ih mnogobrojne žalbe i sama kompleksnost Zakona onemogućili da to prije urade.

Planirana vrijednost radova na uklanjanju naplatnih kućica i za sanaciju ove dionice iznosi milion i po maraka, dok je za izgradnju bilo potrebno 2,1 milion maraka. Rok za završetak radova je 45 dana.

"Demontaža nadstrešnica, centralnog objekta i naplatnih kućica ne košta mnogo, ali je problem promjena projektovane brzine kretanja ovom saobraćajnicom sa 40 na 100 kilometara na čas, tako da ćemo morati uraditi kompletnu novu nivelaciju terena", kaže direktor preduzeća "Kozara putevi" Dejan Gaković.

Početku uklanjanja naplatnih kućica prisustvovali su i predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a, koji su ozvaničenje radova resornog ministarstva i Puteva Srpske ocijenili kao hvalospjev na račun vlastite greške.