latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:16 | Autor: SRNA

Barnije: Prijedlog Londona ostavlja dosta pitanja

Prijedlog Velike Britanije o odnosima sa EU u budućnosti sadrži konstruktivne elemente, ali ostaje dosta pitanja, izjavio je glavni pregovarač EU za "Bregzit" Mišel Barnije.

Barnije, koji se juče sastao sa novim britanskim ministrom za "Bregzit" Dominikom Rabom, podsjetio je Britaniju da napredak u budućim odnosima ne može biti postignut dok se ne završi sa svim elementima izlaska iz EU, konkretno sa obezbjeđivanjem toga da ne postoji čvrsta granica između Republike Irske i Sjeverne Irske.

"Kao što sam rekao ministrima, postoji nekoliko elemenata prijedloga koji otvaraju put ka konstruktivnom dijalogu vezano za političko deklarisanje naših odnosa u budućnosti", rekao je Barnije na konferenciji za novinare u Briselu.

On je rekao da je Britanija saglasna sa željom EU da se uspostave ambiciozni trgovinski odnosi, ravnopravan teren i partnerstvo na polju bezbjednosti.

Međutim, Barnije je dodao da je Britaniji postavio mnoga pitanja i naglasio da "Bregzit" ne može i neće biti opravdanje za dodatnu birokratiju.

Pregovarač EU je napomenuo da je ostalo još samo 13 sedmica do samita lidera EU i da bi do tada Brisel i London trabalo da završe sporazum o "Bregzitu".

Barnije je rekao i to da je 80 odsto sporazuma spremno, ali da još nema dogovora o tome kako izbjeći strogu granicu u Irskoj.

Britanski premijer Tereza Mej izjavila je danas da prihvata to da je čvrsta granica u Irskoj "skoro nepojmljiva", ali je trenutni plan EU nazvala "neizvodljivim".