latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:41 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Likovna kolonija u Brčkom

Brčko je već 16 godina domaćin Međunarodne slikarske simpozijum radionice "Sava". Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 10 slikara, vajara i grafičara.

Međunarodna slikarska simpozijum radionica "Sava", u Brčkom, ove godine je okupila umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

"Ovo je sigurno jedno od najboljih okupljanja, jedna od najboljih likovnih kolonija, ne samo u Bosni, u Republici Srpskoj, u Distriktu, nego i u regionu. Zaista ovo izgleda sjajno i mnogi bi trebalo da se ugledaju na ovaj način rada i na organizaciju, jer ovo nije likovna kolonija, ovo je, u stvari, Umjetnički simpozijum", kaže akademski slikar Dragan Bartula iz Loznice.

Crnogorski akademski slikar, Milomir Mišo Vemić, dobitnik je i "Brčanske zlatne palete".

"To mi je veliko zadovoljstvo, zaista, i priznanje i podstrjek, pogotovo zato što se nalazim među kolegama, koji su poznati ne samo u svojim mjestima, nego i u regionu, i najveće je zadovoljstvo kada te za neko priznanje predloži branša", naglašava akademski slikar iz Nikšića Mišo Vemić.

Simpozijum radionica je, ističu umjetnici i mjesto gdje se u eri hiperprodukcije čuvaju i njeguju realne i stvarne slikarske vrijednosti.

Sonja Đurović, kustos Gradske galerije u Brčkom, ističe da je veoma važno da umjetnička galerija i dalje nastavi sa radom, odnosno, da nastavi sa organizovanjem Međunarodne simpozijum radionice, jer se samo na taj način može napraviti razlika, između prave umjetnosti i umjetničkog šunda i kiča.

Zahvaljujući koloniji "Sava" i njenim učesnicima, fundus Galerije Brčko, koja radi više od četiri decenije, svake godine postaje bogatiji za najmanje dvadeset umjetničkih djela.