latinica  ћирилица
20/07/2018 |  19:10 ⇒ 19:14 | Autor: TANЈUG

Palić- Zlatni toranj filmu "Djevojka" (VIDEO)

Zlatni toranj 25. Festivala evropskog filma Palić za najbolji filma, dodijeljen je, odlukom međunarodnog žirija, belgijsko-holandskom filmu "Djevojka" u režiji Lukasa Donta.
Palić- nagrada Zlatni toranj - Foto: TANЈUG
Palić- nagrada Zlatni toranjFoto: TANЈUG

Ovaj film je najcjelovitije i najmoćnije djelo u glavnom takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa, obrazložio je žiri.

Palićki toranj za najbolju režiju pripao je Rasmusu Klosteru Brou za film "Krtica" (Danska).

Žiri koji je u glavnom programu pogledao 12 filmova, konstatovao je nesvakidašnje postignuće Rasmusa Klostera Broa na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montaža i vizuelni koncept.

Reditelj je izabrao dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan, ocijenio je žiri.

Specijalno priznanje ponio je španski film "Karmen i Lola" rediteljke Aranče Ečevarije za "hrabar prvi film, za iskren, nježan i autentičan prikaz kulture, za rad sa naturščicima, za sigurno vođenje riskantne i komplikovane avanture, za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu".

Mađarski film "Cvjetna dolina" u režiji Lasla Čuja najbolji je film u drugom takmičarskom programu - Paralele i sudari. Riječ je o "snažnoj filmskoj priči debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu".

Iz žirija su naveli da su pogledali 10 filmova u ovom programu, te konstatovali da je "evropski film depresivan i težak, kao što je uvijek i bio".

To su filmovi koji osciliraju od totalnog očaja do kafkijanskog apsurda - navodi žiri.

Najbolji film u glavnom programu je francusko ostvarenje "U ratu" Stefana Brizea.

Kritičari su nagradu dodijelili "za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona".

Festival evropskog filma Palić završava se večeras uručenjem nagrada i projekcijom filma "Bez dodira" Adine Pintilie.