latinica  ћирилица
21/07/2018 |  12:32 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Prijedlog izmjena Zakona o VSTS upućen u Parlament BiH

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je Srni da podržava prijedlog izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH koji je Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske dostavio poslaničkim klubovima ovog doma, ali da nije optimista da će biti usvojen u ovom mandatu.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Košarac ističe da podržava ovu inicijativu Republičkog centra jer VSTS, prilikom izbora sudija i tužilaca na svim nivoima u BiH tretira ta pitanja kao da ne postoje oni koji imaju neku vrstu ratne hipoteke.

"Apsolutno nismo zadovoljni onim što imamo u Sudu i Tužilaštvu BiH. Većina kadrova su iz bosanske komponente, a to su kadrovi Alije Izetbegovića koji su nastavili da rade. Smatramo da su neustavne institucije, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, remetilački faktori u BiH, jer nisu zadobile naše povjerenje, a nismo zadovoljni načinom kako se isključivo sudi eventualno optuženim za ratne zločine koji dolaze iz reda srpskog naroda", rekao je Košarac.

On smatra da republičke institucije imaju ustavno i legitimno pravo da traže da se izmijeni Zakon o VSTS i da, u tom smislu, oni koji imaju ratne hipoteke ne mogu da obavljaju pravosudne funkcije.

Košarac je rekao da će se okupiti oko institucija Republike Srpske, a prije svega Republičkog centra, Vlade Republike Srpske i Ministarstva pravde da na adekvatan način nađu rješenje po ovom pitanju.

"Za razliku od nas, međunarodna zajednica smatra da ne treba ulaziti u ovu materiju. Vidljivo je da dio bošnjačke političke elite ima uticaj kroz pravosudni sistem na nivou BiH koji je nametnuo visoki predstavnik i da kroz takvu vrstu odnosa dio međunarodne zajednice ima značajan uticaj na VSTS koji nije pripremio sadržaj prijedloga takvog zakona, iako su davali određene signale da se to prihvati i da će tražiti izmjene i dopune Zakona o VSTS", rekao je Košarac.

On kaže da ostaje da se u skladu sa Poslovnikom i na osnovu primjedbi koje utvrde institucije Republike Srpske, u nekom narednom periodu ovo pitanje stavi na dnevni red i da se ono tretira u skladu sa Poslovnikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Nisam optimista da će se to desiti u ovom mandatu jer mnoge komisije u Predstavničkom domu ne funkcionišu, pa je kvorum pod znakom pitanja. Ipak, vjerujem da će postojati snage koje će podržati te inicijative poslije oktobarskih izbora i da se to pitanje stavi na dnevni red", rekao je Košarac.

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske Milorad Kojić kaže da su poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu parlamenta BiH poslali svoj prijedlog zakonskih izmjena, jer VSTS BiH do kraja juna nije objelodanio svoj prijedlog, na šta se obavezao.

Kojić je rekao da je u njihovoj verziji izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u predloženo da se sudije i tužioci za koje se utvrdi da su nepodobni za obavljenje funkcije, što podrazumijeva njihov rad za vrijeme rata, mogu razriješiti i bez disciplinskog postupka.

"Sličan prijedlog je prvobitno iznio i VSTS, ali ga je pod pritiskom stranaca povukao", rekao je Kojić za "Evroblic".

On tvrdi da je ovakav prijedlog zakonskih izmjena u skladu sa međunarodnim propisima i da doprinosi jednakosti građana pred zakonom.