latinica  ћирилица
21/07/2018 |  16:49 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Opština Donji Žabar obilježila 25. godišnjicu osnivanja

Opština Donji Žabar, obilježila je 25. godišnjicu osnivanja. Ova posavska opština, koja je osnovana 1993. danas bilježi značajan privredni razvoj i ima razvijenu infrastrukturu.

Prvi načelnik opštine Donji Žabar, Mladen Babić, dobro se sjeća, sa čim su počeli prije četvrt vijeka.

"Počeli smo praktično na livadi, bez ičega, bez ikakvih uslova. Sada smo došli do ovoga stadijuma gdje sam ponosan, na sve moje nasljednike, koji su se pojavljivali poslije mene, koji su uložili jako veliki trud, uz pomoć Vlade Srpske, da dođu na ovaj nivo", kaže Babić.

Donji Žabar, danas broji oko 6.000 stanovnika. U privrednom sektoru i javnoj upravi zaposleno je više od 500 građana.

Ovogdišnji budžet, iznosi milion i 150.000 KM, a u PDV-u godišnje učestvuju sa 69 miliona KM.

Što se tiče opštine Donji Žabar, imamo čak i milionske iznose u napretku infrastruktre, poboljšanje života opštine", ističe Nikola Đokanović, načelnik opštine Donji Žabar.

Zhavaljujući Vladi Republike Srpske, Donji Žabar, ima razvijenu i infrastrukturu.

Izgrađena je savremena područna ambulanta, a kako je najavljeno obezbijeđena su i sredstva za novi objekat lokalne samouprave.

"Negdje oko 300.000 KM je uloženo u izgradnju ambulante, centra za socijalni rad. I kao što znate ova ambulanta funkcioniše u sklopu Doma zdravlja u Bijeljini", rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijlane zaštite Republike Srpske.

"Nedavno je Vlada Srpske izdvojila 300.000 KM, odnosno 350.000 za rekosntrukciju zgrade opštine i oni će u toku ove godine da se presele na novu lokaciju", izdvaja Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ministar Đokić, dobio je i priznanje počasnog građanina opštine Donji Žabar.

Uz pomoć Ministrastva poljoprivrede Srpske, Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, opštinska uprava, realizovala je projekat od 350.000 KM za asflatiranje lokalnih puteva. Na jesen slijedi novi projekat od 240.000 KM.