latinica  ћирилица
21/07/2018 |  18:38 ⇒ 22/07/2018 | 09:45 | Autor: RTRS

Hoće li migranti biti smješteni i u Bosanski Petrovac?

U Azilantski centar Delijaš u Trnovu prevezena su 93 migranta iz Bihaća, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH. Riječ je o migrantima koji su boravili u parkovima i na zelenim površinama u urbanom dijelu Bihaća.

Prebacivanje je proteklo bez incidenata, a na ovaj način će, kažu u Službi, biti smanjen pritisak na područje Bihaća koje je najviše pogođeno pojačanim prilivom migranata.

Istovremeno, Srbi iz Bosanskog Petrovca i dalje se protive prijedlogu premijera Unsko-sanskog kantona da se dio migranta smjesti na području ove opštine.

"Nećemo dozvoliti da budemo dio istorijske prevare, Srpska nema kapaciteta za smještaj migranata"... mjesecima unazad stizala su upozorenja predsjednika i institucija Srpske u vezi sa nekontrolisanim prilivom migranata u BiH, dok su u Sarajevu ćutali ili u najboljem slučaju govorili sve je pod kontrolom.

- Kada smo upozoravali na moguću opasnost i priliv izbjeglica, onda su na zajedničkom nivou govorili neke druge stvari - rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik ranije.

I ne samo na zajedničkom nivou - i u samoj Srpskoj pojedinci nisu ozbiljno shvatali problem koji već odavno trese čak i Evropsku uniju.

- Mislim da to pitanje u principu nije u onoj najznačajnijoj mjeri zateklo BiH - rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a 13. maja.

Danas Govedarica, doduše u Mađarskoj, priznaje da se veoma kasno počelo rješavati to pitanje u BiH. Pitanje, bolje reći kriza koja se skoro iz dana u dan usložnjava i dalje pokazuje neorganizovanost na bh. nivou.

- Hiljadu i po ljudi je privela policija Republike Srpske i taj je broj svaki dan sve veći i dnevno prelazi i neku brojku od 100 ljudi. Nemoguće je privesti svakog čovjeka, što znači da je prošlo mnogo njih koji nisu evidentirani. Dakle, ta brojka je mnogo veća - ističe Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Ovo se možda i na najteži način pokazuje u Unsko-sanskom kantonu gdje krstari oko 3.000 migranata. Iz Bihaća ponovo najavljuju proteste u Sarajevu za 26. jul, siti obećanja Savjeta ministara i uzaludnih posjeta ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

- On je rekao prošli put "Hajte da ja dođem u Bihać pa da riješimo problem, pa ako ne riješimo, sljedeći put neka vas dođe 5.000, ići ću i ja sa vama". Došao je u Bihać i ništa nismo riješili, nego sam se samo još uvjerio da oni ne mogu ili neće da se bave tim problemom. Mi u Sarajevo idemo iz očaja - rekao je Šukret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

I dok im je resorni, bh. ministar bezbjednosti Dragan Mektić osorno odgovarao imaju li pametnijeg posla od dolaska u Sarajevo, juče je odlučeno da se porodice sa djecom sljedeće sedmice privremeno smjeste u hotel Sedra. Ostale lokacije još se ne znaju. Mektić će u ponedjeljak u Veliku Kladušu i Bosanski Petrovac, gdje su ogorčeni zbog namjere premijera Unsko-sanskog kantona da se dio migranata smjesti u srpsko povratničko mjesto Medeno Polje.

"Ne" prihvatu migranata jasno je rekla i lokalna vlast Petrovca.

- Podržavamo stav načelnika Petrovca i Opštinskog vijeća da se ovaj prijedlog mora odbiti i poručujemo premijeru Vlade USK-a i njegovoj partiji da je gurnuo prst u oko svim Petrovčanima, gdje god da žive i koje god da su vjere - ističe Milan Grubor, predsjednik Zavičajnog Udruženja Petrovac.

Migrantska kriza trebalo je da dobije svoj odgovor još prije nekoliko mjeseci. Međutim, uljuljkanost kako je sve pod kontrolom, kako nema širenja krize, jer neki žele da zarade političke poene na upozorenjima i te kako se vratilo kao bumerang bh. vlastima. Koja je, po ocjeni mnogih, upravo na ovom pitanju pokazala svu svoju nesposobnost.