latinica  ћирилица
21/07/2018 |  21:08 ⇒ 22/07/2018 | 07:57 | Autor: SRNA

Obavljeno narečenje arhimandrita Metodija za episkopa dioklijskog (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej večeras je u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici obavio čin svečanog narečenja arhimandrita Metodija /Ostojića/ za episkopa dioklijskog.
Vladika Metodije (foto: Ostrog Tv Studio) - Foto: youtube
Vladika Metodije (foto: Ostrog Tv Studio)Foto: youtube

Arhimandrit Metodije je pred patrijarhom, episkopima, mnogobrojnim sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom prihvatio volju i odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koji ga je na ovogodišnjem redovnom zasjedanju izabrao za episkopa dioklijskog.

- Budući da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve rasudio da sam dostojan takve službe, blagodarim, primam i ne protivuriječim - rekao je novonarečeni episkop dioklijski Metodije, koji je potom služio večernju službu.

U molitvenom činu su učestvovali mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkopi budimski Lukijan, britansko-skandinavski Dositej, šumadijski Јovan, budimljansko-nikšićki Јoanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Učestvovali su i episkopi raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, pakračko-slavonski Јovan, bihaćko-petrovački Sergije, moravički Antonije, remezijanski Stefan, mohački Isihije, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, kao i arhimandrit Dimitrije, izabrani episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Na redovnom proljećnom zasjedanju održanom u Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu od 29. aprila do 10. maja Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je arhimandrita Metodija, igumana Cetinjskog manastira, za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog, sa titulom episkop dioklijski.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra će u Sabornom hramu hristovog Vaskrsenja u Podgorici rukopoložiti arhimandrita Metodija u vikarnog episkopa dioklijskog.

Arhimandrit Metodije biće rukopoložen u vikarnog episkopa dioklijskog sutra u 8.00 časova za vrijeme liturgije.