latinica  ћирилица
22/07/2018 |  11:05 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Prijetnje smrću potpredsjednici VSTS i predsjedniku Suda BiH

Potpredsjednici Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Јadranki Lokmić Misirača i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu upućene su prijetnje smrću.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U saopštenju VSTS se navodi da je prijetnje juče uputila nepoznata osoba i da su o njima obaviješteni nadležni organi koji obavljaju operativne i druge zakonom predviđene radnje u cilju otkrivanja počinioca ovog krivičnog djela.

"Visoki sudski i tužilački savjet BiH oštro osuđuje svaki način pritiska na nezavisnost pravosuđa, a posebno prijetnje vezane za ugrožavanje bezbjednosti i života nosilaca pravosudnih funkcija, koje su u posljednje vrijeme učestale, te poziva nadležne institucije da, što prije, otkriju počinioca", navedeno je u saopštenju VSTS.

Tegeltija: Prijetnje pokazuju koliko je pravosuđe izloženo pritisku

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija smatra da najnovije prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija BiH pokazuju koliko je pravosuđe izloženo pritisku, te izrazio uvjerenje da oni takvoj vrsti pritisaka neće popustiti.

Tegeltija je potvrdio za Srnu da su se članovi VSTS-a i ranije suočavali sa prijetnjama, ali da su one u posljednje vrijeme veoma učestale.

- Јa ne mogu da tvrdim da je raniji svaki pojedinačni slučaj riješen, a koliko znam, nije bilo puno otkrivenih počinilaca takvih krivičnih djela - naveo je Tegeltija.