latinica  ћирилица
22/07/2018 |  13:40 | Autor: SRNA

Zločin u Starom Grackom mrlja na obrazu međunarodne zajednice

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je povodom 19 godina od mučkog ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom da je taj zločin neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini ljudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci ne budu kažnjeni.
Godišnjica zločina u Starom Grackom - Foto: Screenshot
Godišnjica zločina u Starom GrackomFoto: Screenshot

On je naglasio da privremeni organi vlasti u Prištini svojim nečinjenjem zapravo štite teroriste i zatražio da prekinu zavjeru ćutanja o zločinima takozvane OVK i drugih kriminalno-terorističkih grupa na Kosmetu.

- Porodicama stradalih nije potrebno ničije licemjerno odavanje pošte žrtvama i fotografisanje predstavnika Prištine kraj spomen-obilježja, već odlučna akcija koja će dovesti do hapšenja i kažnjavanja počinilaca - naglasio je Đurić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On ističe da odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi dijele i pojedine međunarodne institucije u čijoj je nadležnosti uspostavljanje vladavine prava na Kosovu i Metohiji.

- Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima naših sunarodnika, ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu - poručio je Đurić.

Albanski teroristi su 23. jula 1999. godine počinili masakr nad 14 srpskih žetalaca u Starom Gracku kod Lipljana. Za taj zločin niko nije odgovarao, a istraga je obustavljena, iako su tokom nje nađeni dokazi.