latinica  ћирилица
22/07/2018 |  13:46 | Autor: SRNA

Rukopoložen vikarni episkop dioklijski

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici rukopoložio dosadašnjeg igumana Cetinjskog manastira Metodija u čin vikarnog episkopa dioklijskog.
Patrijarh Irinej rukopoložio episkopa dioklijskog Metodija - Foto: spc.rs
Patrijarh Irinej rukopoložio episkopa dioklijskog MetodijaFoto: spc.rs

Patrijarh srpski Irinej poručio je novom vikarnom episkopu Mitropolije crnogorsko-primorske da kao što je mudro upravljao Cetinjskim manastirom upravlja i kao episkop.

"Vi ste dugo, relativno dugo, u Cetinjskom manastiru i ovoj sredini. Imali ste prilike da upoznate ovaj narod i sve prilike u Crnoj Gori. Zato vas je naša crkva izabrala u najviše dostojanstvo", rekao je patrijarh Irinej poslije Svete arhijerejske liturgije na kojoj je obavljen čin hirotonije.

On je podsjetio da je vladika Metodije jedno vrijeme predano poslužio blaženopočivšem patrijarhu Pavlu dok je bio bolestan, te da je zbog tog podviga stekao jedno opšte poštovanje.

Srpski patrijarh je napomenuo da je vladika Metodije izabran za vikara slavne Eparhije koja je "rodila" Crnu Goru i dala velike ličnosti crkvene istorije, te podsjetio na Svetog Vasilija, Svetog Petra Cetinjskog i Petra Drugog Njegoša.

Patrijarh Irinej je naglasio da vladika Metodije sada ima veliku dužnost i obavezu da čuva svoj narod u vjeri pravoslavnoj.

"Da ga sačuvate u narodnom jedinstvu, jer je pred velikim iskušenjem da se razdeli i odeli od svoje braće iz Srbije. Nadamo se da Gospod neće to dopustiti i da će učiniti da naš narod ostane jedinstven. Želimo vam da zajedno sa svojim mitropolitom, koji je dostojni naslednik velikih predaka, sačuvate to jedinstvo", rekao je patrijarh Irinej.

Njegovoj svetosti danas su sasluživali mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, te brojni episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Činu rukopoloženja danas su prisustvovali ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac, ambasador BiH Vinko Radovanović, predstavnici ambasada Rusije i Grčke, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Srbije Mileta Radojević, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, te predstavnici crnogorskih političkih stranaka.