latinica  ћирилица
22/07/2018 |  15:17 | Autor: SRNA

Peking prihvata svako rješenje koje postignu Beograd i Priština

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang poručio je danas da, iako Peking ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije, prihvata svako rješenje koje postignu Beograd i Priština.
Peking (Foto: beijingupdates.com) -
Peking (Foto: beijingupdates.com)

"Moj stav je da pregovore koje sada vode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači treba nastaviti, ali bez rokova, već normalno i prirodno. Niko nikog ne treba da natjera da prihvati ono što je mimo želje naroda", rekao je Li.

On je ukazao da, iako EU kaže da je Srbija dobrodošla, uvijek daje još po neki uslov.

"Što se Kosova i Metohije tiče, naš stav je jasan - Kina ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije. Rezolucija 1244 je osnov za rješavanje tog problema", rekao je Li.

On je potvrdio poziv kineskog predsjednika Si Đinpinga predsjedniku Vučiću da u septembru posjeti Kinu i učestvuje na takozvanom "Ljetnom Davosu", prenose beogradski mediji.

To će, kako kaže, biti sjajna prilika da se učvrste i poboljšaju bilateralni i ekonomski partnerski odnosi dvije zemlje, a veoma važan dio te saradnje je projekat "Јedan pojas, jedan put".

"Moram da zahvalim predsjedniku Vučiću, koji je na vrijeme prepoznao ovakvu šansu, zbog koje je Srbija glavna tačka na tom putu", istakao je Li.

On je potvrdio da se jedna kineska kompanija javila na tender za RTB Bor, koji je raspisala Vlada Srbije.