latinica  ћирилица
22/07/2018 |  16:27 ⇒ 23/07/2018 | 09:05 | Autor: RTRS

Ko je uputio prijetnje smrću potpredsjednici VSTS i predsjedniku Suda BiH?

Nepoznato lice juče je uputilo prijetnje smrću potpredsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Јadranki Lokmić-Misirača i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu.

Iz VSTS-a oštra osuda i poziv nadležnima da što prije otkriju počinioca. Ali i upozorenje da su prijetnje nosiocima pravosudnih fukncija u posljednje vrijeme i te kako učestale.

O prijetnjama Lokmić-Misirači i Debevcu obaviješteni su nadležni policijski organi od kojih Visoki sudski i tužilački savjet očekuje brzu reakciju. Uz najoštriju osudu ovog akta, ističu da o sadržaju i karakteru prijetnji, zbog interesa istrage, ne mogu da govore. Ali mogu o njihovom pojačanom intenzitetu.

- Takve prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija u posljednje vrijeme zaista su učestale i pozivamo sve organe gonjenja, kako nadležna tužilaštva, tako nadležne policijske organe da što prije otkriju počinioce ovakvih krivičnih djela, jer  ušli smo u jednu fazu u kojoj zaista takve prijetnje dolaze ista vrlo, vrlo često -ističe Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Do sada nije bilo mnogo otkrivenih počinilaca takvih krivičnih djela koja, ističe Tegeltija, pokazuju koliko je pravosuđe izloženo pritisku.

- Јa u ovom trenutku ne mogu da se izjašnjavam o motivu i sasvim sigurno je da je ovo pokazatelj pod kakvom vrstom pritisaka radi pravosuđe BiH - navodi Tegeltija.

Nisu pritisci nikakva novost. O onim koji na članove VSTS-a dolaze od SDA i javno se govorilo – i to sve od momenta kada je sa mjesta bh Suda otišla Meddžida Kreso koja je vedrila i oblačila bh pravosuđem, a njeno mjesto zauzeo Ranko Debevec. Od imenovanja novog predsjednika bh Suda preko provjera ratne prošlosti sudija i tužilaca pa do nedavnog imenovanja predsjednika VSTS-a – sve se našlo na udaru SDA koja je odgovarala da ne vrši pritisak već traži polaganje računa.

O tome da li je riječ o istinskoj brizi za nacionalnu zastupljenost ili bojazni od gubitka kontrole u bh pravosuđu suvišno je govoriti. Istovremeno, konstantni verbalni napadi na nosioce pravosudnih funkcija stizali su i od bh ministra bezbjednosti Dragana Mektića, koji su ga, zbog klevete potpredsjednice VSTS-a Ružice Јukić, dovele i u sudnicu. Pritisci i prijetnje očigledno i dalje ostaju neodvojivi dio funkcionisanja bh pravosuđa.