latinica  ћирилица
23/07/2018 |  08:35 ⇒ 08:36 | Autor: TANЈUG

Ozil se povukao iz reprezentacije "zbog rasizma i nepoštovanja"

Fudbaler turskog porekla Mesut Ozil (29) odlučio je da se povuče iz reprezentacije Njemačke zbog toga što ima "osjećaj rasizma i nepoštovanja", a čemu su prethodile kritike koje su mu upućene zbog toga što se slikao sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.
Mesut Ozil i Redžep Erdogan - Foto: AP
Mesut Ozil i Redžep ErdoganFoto: AP

U nizu objava na Tviteru, Ozil je saopštio da će napustiti njemačku reprezentaciju, a napao je Fudbalski savez Njemačke (DFB), njegovog predsjednika, obožavatelje i medije, rekavši da primjećuje rasističke i duple standarde u odnosu sa osobama turskog porijekla, navodi AP.

Ozil je poručio da za Njemačku neće igrati dokle god bude "imao osjećaj rasizma i nepoštovanja".

"Imam dva srca, jedno u Njemačkoj, drugo u Turskoj. Neću više igrati za Njemačku dok imam osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni. Rasizam nikada ne bi trebalo da bude prihvaćen. Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo", naveo je poynati fudbaler.

Fotografija Ozila, Erdogana i Ilkaja Gundogana, fudbalera Mančester sitija, izazvala je bes javnosti u Nemačkoj pre dva meseca.

Predsednik DFB rekao je tada da su Ozil i Gundogan dozvolili da ih Erdogan "iskoristi" u političke svrhe.

Pojedini njemački političari doveli su u pitanje vjernost Ozila i Gungodana Njemačkoj i predložili da bi ih trebalo izbaciti iz reprezentacije prije Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Gundogan se distancirao od fotografije, a Ozil je odbio da je komentariše do danas, kada je rekao da fotografija nije imala nikakve političke namere i da se sa Erdoganom slikao kako bi ispoštovao najvišu političku poziciju u Turskoj, navodi AP.