latinica  ћирилица
23/07/2018 |  12:58 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Kovačević: Visoki predstavnici da ne komentarišu Dodikovu inicijativu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokušava da spere ljagu koja je bačena na Republiku Srpsku Izvještajem o Srebrenici, koji je tadašnja vlast Srpske usvojila pod pritiskom međunarodne zajednice, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

"Taj dokument iskorišten je i kao povod za pravljenje spiska od 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske protiv kojih danas potpuno neosnovano i nelegitimno istragu vodi njemačko pravosuđe, što moramo da spriječimo", istakao je Kovačević.

Na pitanje da prokomentariše izjavu nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Kristijana Švarc-Šilinga da je inicijativa da Narodna skupština Srpske raspravlja o reviziji ovog izvještaja "Dodikov izborni manevar", Kovačević je naglasio da je posljednji koji bi trebalo da komentariše ovu inicijativu predsjednika Republike jedan visoki predstavnik, pa bio on i Kristijan Švarc-Šiling.

"Svi znamo da su visoki predstavnici ubice demokratije, vladavine prava i zakona. Oni su smjenjivali legalno izabrane predstavnike naroda, donosili zakone koji su samo po njihovoj volji, mijenjali ustav, prijetili i prijetnje provodili. Frapantno je da čak i sam Švarc-Šiling kaže da je izvještaj donesen pod pritiskom OHR-a, što pokazuje da on i dalje smatra da je diktatorsko ponašanje lorda-protektora za BiH legitimno", naglasio je Kovačević.

Kada je riječ o samom spisku od 22.000 ljudi, Kovačević je naglasio da je spisak skrojen tako tendenciozno da je potpuno vidljiva namjera nametanja kolektivne odgovornosti Republici Srpskoj i srpskom narodu za događaje u BiH devedesetih godina, što je za SNSD potpuno neprihvatljivo.