latinica  ћирилица
26/07/2018 |  19:50 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Dodik u Brčkom prisustvovao osveštanju zvona i krstova Hrama

U Popovom Polju kod Brčkog, vladika zvorničko-tuzlanski Fotije, osveštao je zvona i krstove hrama, posvećenog Svetom Arhangelu Gavrilu. Kum zvona ovoga hrama, koji će biti prvi manastir na prostoru Distikta, bio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Gradnja hrama posvećenog Svetom Arhangelu Gavrilu u Popovom Polju kod Brčkog, započeta je na incijativu mještana. Riječ je o monumentalnoj građevini, čiji je zvonik visok 33 metra.

"Јedan manastir je stalno mjesto, prisustva Božijega i stlano prisutne molitve. Nadam se da će ovaj kraj dobijajući svoj manastir, doboti svoje duhovno sjedište", rekao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Za predsjednika Milorada Dodika, koji će donirati 55.000 maraka za kumstvo manastirskim zvonima, gradnja ovog hrama predstavlja sabornost srpskog naroda.

"Veoma je važno, kada počnemo da brzo završimo, i da pokažemo našu snagu. Јer upravo, brzi završetak ovog manasitra, jeste pokazivanje našeg identieta ovdje", istakao je Milorad Dodik, predasjednik Republike Srpske.

Selo Popovo Polje, nalazi se na granici između Distrikta Brčko i Bijeljine. Izgradnji hrama svi pomažu od mještana, do srpskih predstavnika u zakodovanoj i izvršnoj vlasti, pa i građani drugih vjeroispovijesti.

"Mi imamo zaista dobru saradnju sa SPC, sa KC i Islamskom vjerskom zajednicom. Mislim da o toj misiji SPC svjedoči i činjenica da smo mi danas imali i ktitora, koji je pripadnik i druge vjeroispovijesti", naveo je Siniša Malić, gradonačelnik Distirkta Brčko

Za mještane Popovlja Polja, izgradnja hrama je kruna njihovg postojanja.

"Želja mi je bila, jednog dana ovdje da se napravi hram. To sam govorio svojoj majci, majka je govrila da je to nemoguće", komentarišu mještani.

Mještani Popovog Polja odavano očekuju ovakvo zdanje, koje vrlo repreznetativno za ovaj dio, odnosno za istočni dio Brčko Distirkta.

Kako je i potrvrdio vladika Fotije, hram u Popovom Polju, biće manastir. Nakon izgradnje, ostaje još da se u njemu formira manastirsko bratstvo, koje će oplemeniti duhovni život ovog kraja.