latinica  ћирилица
29/07/2018 |  10:57 ⇒ 30/07/2018 | 12:35 | Autor: RTRS

Banket u čast stogodišnjice dobrih odnosa Amerike i srpskog naroda (FOTO)

U čast stogodišnjice dobrih odnosa Amerike i srpskog naroda, izgrađenih na temeljima Prvog svjetskog rata, u Vašingtonu je održan gala banket, na kojem su učestvovale zvanice iz Srpske, premijerka Željka Cvijanović i minstar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Višednevno obilježavanje proklamacije Vudro Vilsona, nakon jutrošnje liturgije i druženja Srba u Vašingtonu, privodi se kraju.

Himne Srbije, Republike Srpske i Amerike označile su početak svečanog obilježavanja stogodišnjice proklamacije američkog predsjednika Vudroa Vilsona, koji je 28. jula 1918. pozvao Amerikance da se pomole i odaju počast Srbima stradalim u Velikom ratu. Takvom međusobnom poštovanju i uvažavanju treba se vratiti, poručila je premijerka Srpske.

Premijerka Srpske u Vašingtonu (Foto: RTRS)

- Svjesna sam da smo svi jako važni za izgradnju odnosa, moramo graditi naša društva, ali moramo istaći zahvalnost za sve ono što smo protekle sedmice uspjeli zajedno uraditi i Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske - istakla je Cvijanovićeva.

Žrtve iz prošlosti, ali i mladi koji gledaju u budućnost zahtijevaju od nas da nađemo zajednički jezik i prevaziđemo probleme iz prethodnih nekoliko decenija, poručio je ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak.

- Za Republiku Srpsku, za BiH i za cijelu regiju, važno je, ne samo za srpsko-američke odnose, nego za cijelu regiju, da poboljšamo te odnose. Prije 100 godina desilo se veliko stradanje i podnesena je ogromna žrtva našeg naroda, prema kojoj ćemo zauvijek imati neopisivo poštovanje - rekao je Crnadak.

Banket u Vašingtonu (Foto: RTRS)

Banketu su prisustvovale i brojne zvanice iz javnog i političkog života Amerike, ali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, u čijoj organizaciji se sve i dešavalo prethodnih dana u Vašingtonu.

Podsjećamo, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u višednevnoj posjeti Vašingtonu.

Tokom posjete, Cvijanovićeva je prisustvovala svečanosti u Kongresu SAD povodom obilježavanja jubileja stotinu godina podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće, te Simpozijumu o Srbiji i Americi u Prvom svjetskom ratu.

Na Simpozijumu, koji je održan prije dva dana, Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada Srpske opredijeljena za saradnju i spremna za novu fazu u američko-srpskim odnosima, te izrazila zadovoljstvo što i u Vašingtonu postoji mnogo ljudi koji na isti način razmišljaju.

Povodom stogodišnjice dobrih odnosa Amerike i srpskog naroda, Predstavništvo Srpske u Americi priredilo je prijem u čast predsjednika Vlade Republike Srpske.