latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:20 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

U Semberiji obilna kiša smanjila prinos krompira

U Јanji je i ove godine organizovana proizvodnja krompira za potrebe lokalne fabrike za preradu povrća. Sjeme i potreban repromaterijal dobilo je 60 poljoprivrednika koji su se odlučili da učestvuju u proizvodnji. Iako se očekivao rekordan prinos, obilna kiša na pojedinim parcelama značajno će umanjiti rod.

Ove godine za potrebe fabrike "Semberka" krompir je zasijan na 570 dunuma.

Poljoprivrednici ističu da ova kultura ne voli veliku vlažnost i da će ona vjerovatno ostaviti posljedice i dovesti do truljenja krompira.

Iako su april i maj bili izuzetno topli, kiša koja neprestano padala od juna odraziće se i na prinos krompira.

"Krompir je imao dobar start i potencijal, rodnost je očekivano visoka, ali ne smijemo ništa prognozirati dok se krompir ne počne vaditi. Krompir smo dali na analizu, za sada se drži dobro", istakao je Mujo Bogaljević, direktor ZZ “Agrofarmer” iz Јanje.

Agronomi ističu da je ove godine veliki problem nadzemnom dijelu prouzrokovala i krompirova zlatica koja je imala veći broj generacija nego inače.

Za proizvodnju industrijskog krompira federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je 100.000 maraka za povratnike, a grad Bijeljina je dodijelio 15.000 maraka za domicijalno stanovništvo.