latinica  ћирилица
02/08/2018 |  10:58 | Autor: SRNA

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

Republici Srpskoj je u prvom polugodištu proizvedeno 909.682 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 1,7 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Oblovina - Foto: ilustracija
OblovinaFoto: ilustracija

Od ukupne mase, sortimente od četinarskog drveta čini masa od 466.056 metara kubnih, dok na sortimente od lišćara otpada 443.626 metara kubnih.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 332.050 metara kubnih od četinarskog i 151.955 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je u prvom polugodištu prodato ukupno 874.457 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 5,1 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Na kraju posmatranog perioda na zalihama je registrovana količina od 172.386 metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da ti procenti nisu u dovoljnoj mjeri potpuni pokazatelji, ako se zanemari kakva je bila osnovica u prethodnoj godini.

"Treba posmatrati da li je u prethodnoj godini osnovica bila realna, to jest treba posmatrati da li je bila optimalna i očekivana, ili je bila ispod toga. Očito je da bila ispod očekivane i zbog toga su i takvi rezultati u prvom polugodištu ove godine", naglasio je Šinik.

On je dodao da treba imati na umu da se u prvom polugodištu planira manja proizvodnja nego u drugom, i taj odnos se kreće otprilike 45 prema 55 odsto.

Šinik je za veći procenat podbačaja prodaje od proizvodnje, iako postoji visoka tražnja za drvnim sortimentima, rekao da je došlo do nesinhronizacije u nekoj od faza u procesima od sječe do realizacije, odnosno prodaje.