latinica  ћирилица
02/08/2018 |  12:00 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Šklopotnica - nacionalni spomenik kulture

U Čelebićkoj Rijeci, kod Foče, malo preostalih žitelja i brojni razasuti po Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori pomogli su izgradnju zvonika crkve Svetog Nikolaja Mirlikijskog.

Ova crkva u narodu zvana i Šklopotnica, izgrađena prije 184 godine, ukopana u zemlju s drvenim krovom nacionalni je spomenik kulture.

Svetonikolajevska crkva u Čelebićkoj Rijeci, izgrađena je 1834. godine i uz crkvu Uspenja Presvete Bogorodice na Luću, u selu Popi, kod Tjentišta, koja je podignuta iste godine, najstariji je pravoslavni hram na području opštine Foča.

Postojeći drveni zvonik iz 1924.godine bio je dotrajao, pa su se mještani odlučili da izgrade novi.

Čelebićani razasuti svuda po svijetu ne zaboravljaju rodni kraj i rado mu se vraćaju.

- Taj voljni momenat je veoma jak, jaka je želja da se pomogne uz pomoć ljudi koji su iz Čelebića, svi su se vrlo rado odavzvali - kaže Ljubomir Todović predsjednik Crkvene opštine tetimske – Čelebići.

U parohiji tetimskoj, čiji vjernici su kroz istoriju junački branili rodnu grudu, odlaskom stanovništva sve je manje povoda za skupove gdje se raduje,igra i pjeva. Mnogi u kalendaru markiraju dva dana koja su neizbježna da su u svom rodnom kraju.

 Crkva Šklopotnica nazvana po istoimenoj rijeci ukopana je u zemlju oko pola metra.Čuvena je i po ikoni Svetog Georgija, koja je bila na izložbi u Parizu i Sarajevu, uradio je 1641. godine Georgije Mitrofanović. Zvonik je uz crkvu naknadno podignut.