latinica  ћирилица
03/08/2018 |  10:22 ⇒ 04/08/2018 | 17:39 | Autor: SRNA

Sve više migranata prelazi preko rijeke Evros

Više od 10.000 migranata i izbjeglica ušlo je u Grčku kopnenim putem u prvoj polovini godine prelazeći rijeku Evros, koja razdvaja Grčku od Turske, saopštila je međunarodna humanitarna grupa "Ljekari bez granica".

"Broj izbjeglica i migranata preko rijeke Evros premašio je 10.000 u prvih šest mjeseci, što je više od ukupnog broja dolazaka tim putem lani, kada je prešlo 7.500 ljudi", rekla je Ifigenija Anastasijadi, koordinator u Grčkoj pri grupi "Ljekari bez granica".

Ova grupa saopštila je da će početi da dijeli medicinsku pomoć u regionu Evrosa kako bi pomogla u rješavanju priliva sve većeg broja migranata i izbjeglica iz pravca Turske.

Isti izvor navodi da migranti u tom regionu imaju mali ili nikakav pristup zdravstvenoj zaštiti.

Sve veći broj migranata koristi kopnenu rutu da uđe u Grčku iz Turske, piše list "Katimerini", dodajući da na grčku teritoriju ulazi sve više Turaka koji bježe od vlasti turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Neki državljani Turske udavili su se u tom pokušaju, navodi list.

Brisel je ranije saopštio da će uputiti dodatnih 37,5 miliona evra pomoći kako bi se poboljšali uslovi života migranata u Grčkoj.