latinica  ћирилица
03/08/2018 |  10:39 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Ćeranić: U BiH postoje političke snage koje žele da zadrže migrante

Dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić izjavio je da u BiH sigurno postoje političke snage koje žele da zadrže migrante da bi se izmijenila demografska i bezbjednosna slika u BiH.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je naveo za da je najopasnije što se ne zna struktura migranata i istakao da je Republika Srpska odlučila da napravi tijelo koje će migrante pratiti od momenta kada uđu u Srpsku do momenta kada iz nje izađu.

Prema njegovim riječima, migranti dođu bez dokumenata i navedu zemlju porijekla koja se zabilježi bez ikakve provjere.

"Mi ne znamo da li su oni došli iz `Islamske države`, pa se nakon poraza u Siriji prebacuju prema Evropi. Ne znamo njihove namjere, da li neko ima određene zadatke da tu borbu zbog koje su dole ratovali nastavi u bilo kojoj evropskoj zemlji ili je riječ o tome da migranti bježe iz ekonomskih razloga. Mi tih odgovora nemamo", rekao je Ćeranić "Sputnjik".

On je ukazao da je glavni problem što se institucije BiH koje bi trebalo da se bave problemom migranata očito ne snalaze u tome, iako su imale dovoljno vremena da tu situaciju spremno dočekaju, po uzoru na iskustva Srbije i Makedonije.

"Ministarstvo koje se ne snalazi, umjesto da nađe rješenja koja bi pomogla da se situacija riješi, pronalazi lokacije za smještaj kao što su napuštene kasarne inapuštena srpska sela, i onda, naravno, dolazi do reagovanja Srpske", rekao je Ćeranić.

On rješenje vidi u kontaktu ministarstava bezbjednosti i spoljnih poslova sa zemljom u koju migranti žele da uđu "i, ako ih ona ne prima, sa vladom države iz koje su došli kako bi tamo bili vraćeni".

"Getoizacija sigurno nije rješenje. Imate slučaj Pariza gdje su u predgrađu otvorena geta od migranata, kao i u Belgiji gdje ne smije da uđe niko ko nije musliman. Ni policija. I ona su, kako se pokazalo, bila logistika prilikom izvođenja terorističkih napada", upozorio je Ćeranić.

Odgovarajući na pitanje da li srpske porodice mogu da traže da im ne bude uzurpirana njihova imovina pošto to Republika Srpska ne može da spriječi u drugom entitetu, Ćerenić je istakao da bi o tome u institucijama BiH trebalo da vode računa predstavnici Republike Srpske, ali pošto dolaze iz druge političke opcije u odnosu na onu koja je na vlasti u Srpskoj oni, kako kaže, vode žestoku borbu na unutrašnjem planu protiv političkih oponenata.

"Da je sreće, prvi bi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić reagovao i ne bi dozvolio da se sela, imanja, kuće koje su Srbi napustili, koriste za smještaj migranata. Nažalost, tu nema nikakvog zajedničkog nacionalnog interesa, crvene linije koja ne bi smjela da se pređe", zaključio je Ćeranić.