latinica  ћирилица
03/08/2018 |  10:54 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

U Trebinju počeo internacionalni festival klasične muzike

Koncertom dobrodošlice na gradskom trgu, u Trebinju je počeo internacionalni festival klasične muzike. Festival, pod pokroviteljstvom grada Trebinja, organizuje ugledna pijanistkinja Tatjana Ranković koja je rođena u Beogradu, a trideset godina živi i radi u Njujorku.

Festival "Music and more" kocipiran je kao niz muzičkih radionica, seminara i koncerata klasične muzike. Na koncertu dobrodošlice na gradskom trgu muzičari iz nekoliko zemalja, od kojih mnogi prvi put sviraju zajedno, izveli su djela Dvoržaka, Rahmanjinova, Hajdna, Mocarta, kao i kompozicije mlađih evropskih i američkih autora. 

"Mnogo mi je drago što smo uspjeli da ovakav festival organizujemo ovdje i da okupimo muzičare iz cijelog svijeta", rekla je organizatorka festivala Tatjana Ranković.

Na festivalu učestvuju istaknuti muzički pedagozi, studenti i učenici završnih razreda srednjih muzičkih škola i univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država, Istočne Azije i Evrope.

"Svi smo zaista bili uzbuđeni što dolazimo. Nismo tačno znali gdje je to, a sada smo ovdje u Trebinju. Fantastično je, divan grad, ljudi zainteresovani za umjetnost i za ono što mi radimo. Drago nam je što smo tu i što sviramo za vas", istakao je dirigent i pijanista Dorian Kajlbek.

Dugo je Tatjana Ranković tragala za lokacijom na kojoj bi organizovala ovakav festival, a onda se Trebinje nametnulo kao savršeno rješenje. 

"Zaista imponuje što imamo ovakav festival i što smo pokazali da možemo da iznesemo i ovako nešto", izjavio je načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević.

Tokom desetak dana trajanja festivala, na nekoliko pozornica u gradu biće večernji koncerti, a tokom dana učesnici će imati vježbe i radionice. Večeras u amfiteatru na Crkvini gala koncert i prvi put u Trebinju kompozicije na čembalu. Biće izvedena i kompozicija autora Јoneo Petroa inspirisana Dučićevom pjesmom "Sunce".