latinica  ћирилица
03/08/2018 |  14:24 ⇒ 17:51 | Autor: SRNA

Savanović: Ne smije se zaboraviti krvava istorija srpskog naroda

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović smatra da sjećanje na akciju hrvatskih snaga "Oluja" mora biti preneseno u nasljeđe mlađim generacijama, da se ne bi zaboravilo stradanje i ponovila krvava istorija srpskog naroda.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Savanović je podsjetio da za ovaj zločin, u kojeme je stradalo 1.922 uglavnom srpskih civila, niko nije odgovarao i istakao da je oružana akcija "Oluja" nastavak ustaške ideologije i projekta NDH.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da se pod pokroviteljstvom vlada Srpske i Srbije sutra u Bačkoj Palanci održava centralna državna manifestacija Dana sjećanja na prognane i stradale Srbe u operaciji "Oluja" koju su 4. avgusta 1995. godine izvršili pripadnici Hrvatske vojske, HVO-a i tzv. Armije BiH, uz podršku NATO-a.

"Toga dana napadnuta je sjeverna Dalmacija, Lika, Kordun, Banija, prostor na kom su bili većinski Srbi koji im je vijekovima pripadao, i koji su u to vrijeme bili uokvireni u Republiku Srpsku Krajinu", istakao je Savanović.

On je podsjetio da je, iako je Republika Srpska Krajina bila pod zaštitom UN, 200.000 pripadnika naoružane hrvatske vojske napalo na 30.000 vojnika Krajine.

"Procjenjuje se da je tada na prostoru Krajine žvjelo 230.000 Srba, uglavnom djece, žena i staraca", rekao je Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Centralno obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" biće održano sutra u 20.00 časova u Bačkoj Palanci.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano je 250.000 krajiških Srba.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka