latinica  ћирилица
03/08/2018 |  17:54 ⇒ 22:47 | Autor: SRNA

"Oluja" - akcija etničkog čišćenja Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je hrvatska akcija "Oluja" bila akcija etničkog čišćenja srpskog naroda i da je degutantno što Hrvatska slavi stradanje jednog naroda.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

On je istakao da je to bio strašan udarac srpskom narodu i da bi Hrvati trebali da pokažu svoje civilizacijsko dostignuće i procesuiraju one koji su počinili zločine nad Srbima.

- Sutra ću biti u Srbiji na obilježavanju tog zločina nad Srbima i svoj odnos prema tome sam odredio. Smatram da su Hrvati i hrvatska država izvršili etničko čišćenje i niko nam iz naše percepcije i sjećanja ne može da izbije razmišljanja o tome da je "Oluja" slijed događaja iz Drugog svjetskog rata kada su Hrvati htjeli da etnički očiste taj prostor - izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da se njegovi razgovori sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezani za ove teme završaju sa jasnim uvjerenjem da Srbija i Republika Srpska neće dozvoliti da se bilo gdje preduzmu takve akcije prema Srbima, gdje god se nalazili.

- Naravno da svi zajedno moramo da saniramo nekako posljedice tog zločina koji su nesumnjivo počinjeni. Ne godi mi kao čovjeku što Hrvati obilježavaju pobjedu nad stradanjima jednog naroda. Mislim da je degutantno da na taj način neko obilježava stradanje jednog naroda, ali to je njihova stvar - naglasio je predsjednik Srpske.

Na konstataciju novinara da, ipak, sarađuje sa Hrvatima, Dodik je istakao da, braneći poziciju konstitutivnih naroda, brani prvenstveno srpsku nacionalnu konstitutivnost i da na nivou BiH ni jedan narod ne bi trebalo da majorizira drugi.

- Osnovna tendencija bošnjačke politike u BiH jeste majorizacija, sada hrvatskog, a kasnije i srpskog naroda. Moja politička odluka da branim majorizaciju kao proces, odnosno da je odbijem vezano je za sve narode na ovim prostorima - kaže Dodik.

On je podsjetio da su politički Bošnjaci i Hrvati, zajedno sa međunarodnom zajednicom, bili usmjereni protiv Republike Srpske, a da danas postoje ozbiljne nesuglasice među njima, dok Srbi, u političkom smislu, malo komfornije žive u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Komentarišući izjavu da će ukoliko dođe do uključivanja /samoproglašenog/ Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiti i Republika Srpska, Dodik je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, donijela zaključke u kojima je rečeno da će, u koliko se takve stvari budu desile, isto tražiti i Srpska.

- Bez obzira kako ima skeptika, posebno okupljenih oko stare američke administracije i odlazećeg ambasadorka u BiH /Morin Kormak/, koja želi da održi svoj uticaj, moraju da znaju - Republika Srpska se vraća na prvo mjesto u BiH – ili ćete to prihvatiti ili nećemo biti u BiH - poručio je predsjednik Srpske.

O slučaju Dragičević, Dodik je rekao da je vidljivo da se radi o politizaciji slučaja.

- Politizacija se vrši iz dana u dan i mi znamo šta se dešava, a postoje i institucije koje to rade - rekao je on.

On je rekao da želi da demantujem mnoge neistine i laži, ali da kao predsjednik mora da reaguje u slučaju kada se neko iz te grupe pojavi i kaže da treba ukinuti Republiku Srpsku.

- Јa ću je braniti Republiku Srpsku od njih i nastaviću to da radim - naglasio je Dodik i dodao da "ne može neko doći da se obrati u parlament i slagati".