latinica  ћирилица
05/08/2018 |  08:31 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Vareš: Osveštan Hram Svetog velikomučenika Pantelejmona

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu posvećenom Svetom velikomučeniku Pantelejmon u selu Brgule u opštini Vareš, koji je prethodno osveštao.
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom - Foto: RTRS
Mitropolit dabrobosanski HrizostomFoto: RTRS

Mitropolit Hrizostom je rekao da je ovo veliki istorijski događaj, te pozvao prisutne vjernike da se zajedno sa sveštenstvom mole za blagoslov Gospoda Boga.

- Molimo se Gospodu Bogu da nas uhljebi i osnaži, da djelo koje ste vi prinijeli, Gospod primi - rekao je mitropolit Hrizostom i dodao da su vjernici došli sa jednom željom - da Gospod one dobre i plemenite molitve blagoslovi i usliši.

Izgradnja crkve i njeno osveštenje za predsjednika Mjesne zajednice Brgule Ostoju Petrovića znači mnogo više i od skromne penzije koju prima, naglašavajući da je on rođen 9. avgusta, na Pantelijevdan.

On se zahvalio načelniku Vareša Zdravku Maroševiću, koji je izdvojio 6.700 KM iz budžeta opštine za izgradnju crkve, ali i svim ostalim dobrim ljudima čijim sredstvima je izgrađen hram na mjestu gdje je bila grobljanska kapela.

Petrović je rekao da se u Brgule prije četiri godine vratio sa suprugom, te da je zahvaljujući opštini Vareš i njenom rukovodstvu, ali i sopstvenom radu, uspio da osposobi svoju prijeratnu kući i da u njoj normalno živi.

Prema njegovim riječima, male su šanse za povratak mladih Srba u ovo selo, u kom je stalno nastanjeno 12 domaćinstava, jer nema uslova za školovanje djece, a nema ni zaposlenja. U ovo selo sa ukupno 27 domaćinstava ostali mještani dolaze ljeti ili vikendom.