latinica  ћирилица
05/08/2018 |  09:45 ⇒ 06/08/2018 | 09:13 | Autor: RTRS

Banjaluka: Pomen Srbima stradalim u "Oluji" (FOTO)

U Banjaluci su danas, u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, obilježene 23 godine od stradanja Srba u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluji".

Srbi koji su preživjeli najveće stradanje u Hrvatskoj, porodice ubijenih, predstavnici brojnih udruženja i gradskih vlasti, položili su vijence na Perduvovom groblju, a potom je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja služen parastos za sve stradale.

Parastosu su prisustvovali direktor Veritasa Savo Štrbac, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, prognani Srbi iz Hrvatske i članovi porodica stradalih Srba.

Banjaluka: Pomen Srbima stradalim u "Oluji" (Foto: RTRS)

Štrbac je rekao da dok Srbi tuguju, Hrvati slave u Kninu, te dodao da je neko pravilo, posebno na balkanskim prostorima gdje je uvijek na jednoj strani tuga, a na drugoj slavlje.

- Ante Gotovina i Mladen Markač su njima dupli heroji sa oreolom žrtve, heroji iz najsvetije i najveličanstvenije njihove bitke kao što je "Oluja", a žrtve su zato što su proveli u pritvoru Haškog tribunala godinama čekajući na odluku da li su u "Oluji" počinjeni zločini ili nisu - rekao je Štrbac.

On je dodao da je "prirodno" da su oni odlikovani, jer im cijela država počiva na tom ratu.

Štrbac je podsjetio da je prema Veritasovoj evidenciji, u akciji "Oluja" evidentirana 1.861 žrtva, od toga je 777 nestalih neriješenih slučajeva.

Nakon parastosa, u Narodnom pozorištu Republike Srpske održana je tribina "Dani tuge i sjećanja".

U Bačkoj Palanci sinoć je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", 4. avgusta 1995. godine.