latinica  ћирилица
05/08/2018 |  12:41 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Dani borovnice u NP "Sutjeska"

U Nacionalnom parku "Sutjeska" u toku su manifestacije Dani borovnice i Pohod na jezera Zelengore.

Branje modro-plavičastih bobica, šetnje stazama za rekreaciju, obilaženje vidikovaca i jezera "gorskih očiju", planinarenje... samo su neki od sadražaja u kojima ljubitelji prirode uživaju na planini Zelengori.

Borovnice su na proplancima Zelengore i ostalih planina dobro rodile. Ukusne plavičaste plodove i brojne specijalitete koji nastaju od njih, probao je i Branko Pajić iz Sombora sa porodicom.

- Manifestacija je lijepo organizovana, probali smo sve proizvode. Čini mi se da borovnice zbog kiše nisu dovoljne slatke, ali je ipak sve ukusno - kaže Pajić.

Više kišnih dana u vrijeme zrenja spriječilo je branje, zbog čega je dobar dio ploda propao. Ipak, vrijedni domaćini uspjeli su da uberu dovoljne količine za pripremanje jela i napitaka.

U Nacionalnom parku "Sutjeska" ističu dobru saradnju sa mještanima.

- Mještani su oslobođeni plaćanja svih ulaznica u Nacionalni park i omogućeno im je da prodaju svoje domaće proizvode - kaže direktor NP "Sutjeska" Dejan Pavlović.

Dani posvećeni ovom egzotičnom planinskom plodu traju više od dvije decenije.

Neizbježna destinacija za druženja na Zelengori su dva od osam glečerskih jezera, prozvanih "gorske oči".

U Turističkoj organizaciji Foča ističu da će od ove godine borovnicu i brojne poslastice od nje, predstaviti i u Trebinju.