latinica  ћирилица
05/08/2018 |  15:18 ⇒ 06/08/2018 | 08:59 | Autor: RTS

Snažan potres u Indoneziji, 39 poginulih (VIDEO)

Zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale pogodio je oblast kod sjeverne obale ostrva Lombok u Indoneziji, javila je danas američka Agencija za geološka istraživanja.
Zemljotres u Lomboku u Indoneziji - Foto: AFP/Getty images
Zemljotres u Lomboku u IndonezijiFoto: AFP/Getty images

Najmanje 39 osoba je poginulo kada je zemljotres jačine sedam jedinica Rihterove skale pogodio indonežanska ostrva Bali i Lombok.

Direktor Agencije za vanredne situacije u zapadnoj provinciji Nusa Tengara Muhamed Rum rekao je da je broj nastradalih na Lomboku porastao na 39. Vlasti, prema njegovim riječima, još prikupljaju podatke o povrijeđenima.

Nakon zemljotresa izdato je upozorenje na opasnost od cunamija koje je potom ukinuto. Registrovani su mali talasi visine 15 centimetara u tri sela.

Zvaničnici kažu da aerodromi na oba ostrva rade normalno, uprkos manjoj šteti, navodi Rojters.

"Oba aerodroma rade uobičajeno, sada raščišćavamo aerodrome. Neki dijelovi plafona su otpali, ali niko nije povrijeđen", rekao je Hendi Herjudhitiavan, predstavnik kompanije koja upravlja aerodromima.

Zemljotres je na kratko izazvao paniku među turistima i lokalnim žiteljima koji su izjurili iz kuća na otvoren prostor.

Epicentar potresa se nalazio na dubini od 15 kilometara u blizini sjeverne obale Lomboka gdje je prije nedjelju dana registrovan zemljotres jačine 6,4 jedinice Rihterove skale, prenosi Rojters.

Tada je poginulo 14 ljudi, a naređena je i evakuacija velikih razmjera zbog opasnosti od erupcije obližnjeg vulkana koji posjećuju turisti i planinari.

Današnji potres osjetio se nekoliko sekundi na Baliju gdje je oštećeno nekoliko zgrada.