latinica  ћирилица
05/08/2018 |  15:47 | Autor: SRNA

Đurić: Država će zaštiti "Trepču", "Gazivode" i "Valač"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da će Srbija zaštititi "Trepču", Hidroelektranu "Gazivode" i trafostanicu "Valač" na Kosovu i Metohiji i da u to niko ne treba da sumnja.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

"Onaj ko dira u `Trepču` ruši temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a to ćemo nastaviti da čuvamo", naveo je Đurić u čestitki upućenoj rukovodstvu i svim zaposlenima u Rudarsko-metalurško-hemijskom kombinatu "Trepča", kao i svim rudarima u ostalim dijelovima Srbije.

On je naveo da je "Trepča" već decenijama temeljni oslonac energetskog, ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka Kosmeta, te nezaobilazna pretpostavka u svim savremenim strateškim planovima daljeg širenja energetskog sektora i modernog razvoja Kosova i Metohije.

Đurić je istakao da ovogodišnje obilježavanje Dana rudara dolazi u trenutku kada Srbija i srpski narod prolaze kroz teške i sudbonosne dane.

"Svedoci smo konstantnih izazova i pretnji koji se, između ostalog, odnose i na energetski sistem na Kosovu i Metohiji", napomenuo je Đurić.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta naglasio da postoje jasne crvene linije kada se radi o "Trepči" i energetici na Kosovu i Metohiji.

Izražavajući duboko poštovanje i zahvalnost za težak rudarski posao, Đurić je rekao da je Srbija odlučna da čuva i vrednuje svoja prirodna bogatstva i da će predano raditi da rudarima na Kosmetu i njihovim porodicama osigura bolje uslove rada, veće zarade i pristojan životni standard.