latinica  ћирилица
05/08/2018 |  15:49 | Autor: B92

Atletika: Srbija sa devet aduta u Berlinu

Prošlo je dvije godine od kada je Ivana Španović u Amsterdamu osvojila prvo zlato na otvorenom šampionatu u atletici. Sada, najbolja srpska atletičarka nalazi se u odbrambenoj ulozi, pošto će mnoge takmičarke pokušati da je sklon s trona.
RIO 2016: Ivana Španović, jednim skokom do finala (Foto: Olimpijski komitet Srbije) -
RIO 2016: Ivana Španović, jednim skokom do finala (Foto: Olimpijski komitet Srbije)

Evropsko prvenstvu Atletici kreće u ponedeljak, a Srbiju će pored Španovićeve predstavljati – Milica Gardašević i Strahinja Јovančević (skok udalj), Tamara Salaški i Maja Ćirić (400 m), Marija Vučenović i Vedran Samac (bacanje koplja), Amela Terzić (1.500 m), Dragana Tomašević (bacanje diska), Dušica Topić (50 km hodanje), Asmir Kolašinac (bacanje kugle) i Emir Bekrić (400m prepone).

Domaćin biće prestonica Njemačke, Berlin, gdje će se najbolji evropski atletičari nadmetati u 22 različite discpline tokom šest dana (od 6. do 12).

Na EP neće učestvovati takmičari iz Rusije, pošto Međunarodna atletska federacija nije prihvatila žalbu AS Rusije. Poznato je da su Rusi na ZOI učestvovali pod neutralnom zastavom, međutim do toga neće doći u Berlinu.

Srbija u Njemačku dolazi sa umjerenim ambicijama, pošto je realno da Ivana obraduje zemlju medaljom, dok se ostali potajno nadaju da mogu do iznenađenja.

"Naša reprezentacija je šarenolika, imamo i debitanata. Iako smo na svakom od tri poslednja šampionata Evrope osvojili po dvije medalje, nismo atletska velesila da bih nešto obećavao. Vjerujem, ipak, da će Ivana Španović, koja brani titulu iz Amsterdama, zlatom obradovati cijelu naciju i nas koji radimo za atletiku", rekao je pred početak EP direktor AS Srbije Slobodan Branković.