latinica  ћирилица
05/08/2018 |  17:38 ⇒ 06/08/2018 | 07:34 | Autor: RTRS

Banjaluka: Sjećanje za stradale u "Oluji"

Dvadesettri godine od stradanja Srba Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojnopolicijskoj akciji “Oluja” polaganjem vijenaca, parastosom za poginule i tribinom “Dani tuge i sjećanja” obilježene su i u Banjaluci. Uz podsjećanje na zločin, žrtve boli to što do danas odgovorni nisu kažnjeni.

U nepreglednoj izbjegličkoj koloni avgusta '95. među protjeranima sa svojih vjekovnih ognjišta bio je i Slobodan Perić. Na banjalučkom Perduvovom groblju s porodicama stradalih i izbjeglih položio je vijenac i upalio svijeću za žrtve.

"Stalno je prisutna želja da se tamo vratimo. O onome što se tamo desilo sve je već ispričano. Po mom mišljenju, najveća tragedija je što niko za te zločine nikada nije odgovarao”, ističe Parić koji je i predsjednik Udruženja Ličana u Banjaluci.

Tačno na današnji dan u 11 časova i pet minuta iz svog Zelengrada, u opštini Obrovac, u nepoznato je krenuo i Slbodan Gagić. Prisjeća se, bila je subota, a već u srijedu bio je u Banjaluci, da bi se potom zaputio ka Srbiji. 1998. došao je ponovo u Banjaluku i u njoj ostao do danas odakle zapaljeno ognjište redovno obilazi.

"Zapaljena jeste, ali nije mogla izgorjeti. Taj kamen je neuništiv, kao što smo i mi koji smo rođeni u kamenu", priča Gagić.

Za 1.861 poginulog u “Oluji” u Hramu Hrista Spasitelja služen je parastos. Nakon 23 godine traži se pravda i za nestalima, njih 777.

"Trenutno imamo 362 tijela za koja Hrvati tvrde da su srpske žrtve iz Oluje. Oni su ekshumirani, ali neidentifikovani. Imamo takođe 152 registrovana grobna mjesta iz Oluje koje treba eshumirati", naglasio je direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

O mogućnostima i načinu naknade štete u slučajevima gdje se prepliću nadležnosti BiH i Hrvatske bilo je riječi na tribini “Dani sjećanja u tuge”. Advokati su govorili i o Kupresu odakle su zarobljenici odvedeni u Hrvatsku gdje im se gubi trag. Tužilaštvo BiH pokrenulo je postupak, ali prema advokatima žrtava još uvijek je nijemo.

"Nakon tri mjeseca još nismo ostvarili pravo ni da istražimo i utvrdimo činjenice koje su pribavili organi Tužilaštva BiH, a kada je riječ o Republici Hrvatskoj, za sada takvih istraga nema", ističe advokat Slađana Čanković.

Na tribini je bilo riječi i o Suvoj međi gdje su muslimani na poziv Hrvata u `Oluji` ušli u tadašnje područje Republike Srpske Krajine i pobili zarobljenike, ali i o zločinu na Petrovačkoj cesti.