latinica  ћирилица
05/08/2018 |  18:14 | Autor: SRNA

Mještani Petrova već osjećaju posljedice akcidenta u lukavačkoj koksari

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je Srni da se na području ove opštine već osjete posljedice isticanja amonijačne vode iz koksare "Global ispat koksna industrija" Lukavac i da su, osim vode, zagađeni vazduh i zemlja.
Akcident u koksari u Lukavcu - Foto: klix.ba
Akcident u koksari u LukavcuFoto: klix.ba

"Mještani Puračića i poteza Krtove žale se na glavobolje, a širi se nesnosan smrad", rekao je Petković.

On kaže da je povodom akcidenta, koji se dogodio 3. avgusta, u Lukavcu danas održan sastanak sa predstavnicima te opštine, ministrima Tuzlanskog kantona te predstavnicima grada Doboja kako bi se preduzele adekvatne mjere u rješavanju ovog problema.

"Očekuje se da će federalni ministri poslije vikenda posjetiti mjesto akcidenta s obzirom da je to u njihovoj nadležnosti. Simptomatično je da se takvi slučajevi uvijek dešavaju pred viked", naveo je Petković.

On je podsjetio da je 27. aprila u fabrici sode iz Lukavca pukao nasip, pa je istekla veća količina tečnosti, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču, gdje je prouzrokovala pomor ribe, a nakon toga se ulila i u rijeku Bosnu.

Petković očekuje veće interesovanje nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ za ovakve slučajeve, koji su učestali, a čije su posljedice više nego katastrofalne.

On je najavio održavanje sastanka sa načelnicima opština u FBiH i Republici Srpskoj koje su pogođene akcidentom, kako bi se razgovoralo i o mogućem podizanju tužbe.

Štab za vanredne situacije opštine Petrovo juče je upozorio građane da ne koriste vodu iz rijeke Spreče zbog isticanja amonijačne vode iz koksare, kada je nakon eksplozije rezervoara isteklo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana.

Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti radi sprečavanja daljeg širenja onečišćenja.

Predstavnici ribarskih udruženja duž rijeke Spreče kažu da je ovo 21. registrovano onečišćenje rijeke u posljednjih 15 godina.

"U otpadnoj vodi nema opasnih materija"

U otpadnoj vodi, koja se prije dva dana iz koksare Lukavac izlila u rijeku Spreču, nema primjesa opasnih materija kao što su cijanid i rodanid, saopšteno je iz kompanije "Global ispat koksna industrija" Lukavac /GIKIL/.

Iz ove kompanije navode da su preduzeli korake na rješavanju ekološkog incidenta uzrokovanog nesrećom na razdvajaču sirovog katrana Radne jedinice Kondenzacija.

U saopštenju se dodaje da su interventni timovi GIKIL-a bili spremni da odmah reaguju na novonastalu situaciju, ali da je urgentno izvršavanje ključnih zadataka drugog dana nakon nesretnog događaja bilo spriječeno naredbama i istražnim radnjama nadležnih organa.