latinica  ћирилица
05/08/2018 |  20:28 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Osveštana crkva Svetog Pantelejmona u Brgulama kod Vareša

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je hram posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu u naselju Brgule nadomak Vareša u Federaciji BiH. Hram su sagradili prilozima nekadašnji parohijani iz Brgula, sada izbjegli i raseljeni širom Republike Srpske i izvan njenih granica.

Brgule – visoravan povrh Vareša – zemaljski raj, ozonska oaza, kako s pravom brojnim epitetima svoj zavičaj opisuju Brgulani. Ratni vihor ih je rastjerao sve do Njemačke i Austrije, daleke Amerike i Australije. Da odu morali su, ali zavičaja i pradjedovskog, srpskog grunta, ne odriču se! Nakon gandijevske borbe Ostoja Petrović, prije nepune četiri godine, vratio se u svoju oazu! Devastiranu kuću i uništenu okućnicu obnavljao je sa suprugom. Uz minimalnu pomoć lokalne vlasti.

"Opremio sam jedan prinudni smještaj u kome živim sa suprugom. Živimo od moje poenzije, držim svinje koje prodam - i to je to, ništa više", priča Ostoja.

A penzija 350 maraka, koliko dobija i Dragutin Lazarević. I za razliku od Ostoje u Brgule dođe jednom ili dva puta godišnje iz izbjegličkog naselja Branjevo. Za pomoć u obnovi kuće, baš kao i Ostoja, vlastima Federacije obraćao se nebrojeno puta. Borio se sa opstrukcijama i namještenim listama prioriteta. I tek prije koji dan dobio je građevinski materijal. Sad se bori s novim problemom – kako platiti građevinare, jer od skromne penzije prehranjuje sedam članova porodice.

Na obnovu porušene i uništene imovine, i povratak u Brgule čeka još najmanje 56 porodica. Samo 12 ih se vratilo. I to starija populacija. Јer škole nema, putevi uništeni i u korov zarasli, elektrovodovi pokidani... Aneks 7 kao da ne važi za Srbe u Federaciji, kažu u Vladi Srpske.
ton – Radovan Grjaić ...To govore

"Brojke govore da je procenat povratnika Srba u Federaciji pet do šest odsto za razliku od 65 odsto koliko ih se vratilo u Republiku Srpsku. Mi to moramo to promijeniti", istakao je Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS.

Za obnovu dijela infrastrukturne mreže, iz Vlade Srpske stigla je pomoć vrijedna 50.000 maraka. I promijenjena lokalna vlast ove izrazito nerazvijene opštine, pokušava da Vareš i porušena srpska imanja otrgne od prošlosti kako zna i umije.

Pokušava, što je u Federaciji ipak izuzetak, i povremeno uspijeva iz prazne opštinske kase obezbijediti i novac za povratnike, sadašnje i buduće. Posljednja materijalno skromna, ali ljudski ogromna, novčana pomoć utkana je u temelje pravoslavne bogomolje. A ona danas premala da primi sve hristoljubive Brgulane, koji se zavičaja ne odriču.
ton – Hrizostom mitropolit ...

"Ovo je svakako veliki i istorijski događaj za svakoga od vas i svakoga od nas, pa vas pozivam da se zajedno molimo danas ovdje da nas Gospod blagoslovi da nas okrijepi i osnaži", rekao je vjernicima mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Bogomolja u središtu razrušenog naselja, biće mjesto hodočašća, simbol okupljanja, saborovanja i življenja, dilemu nemaju povratnici u Brgule, bilo stalni ili oni koji se tek povremeno vraćaju.

Do rata je u Brgulama živjelo više od 160 srpskih porodica. U cijelom Varešu 4.000 Srba. Sada tek nešto više od stotinu ih bitiše! Sramotna statistika za zvanično Sarajevo koje se u samoproklamovanu multietičnost zaklinje!