latinica  ћирилица
05/08/2018 |  21:47 ⇒ 06/08/2018 | 12:00 | Autor: SRNA

Dačić: Etničko čišćenje se slavi jedino u Hrvatskoj i na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se u Evropi danas etničko čišćenje slavi jedino u Hrvatskoj i na Kosovu.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Povodom napada iz Hrvatske na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog govora na obilježavanju 23 godine od zloglasne akcije "Oluja", Dačić je upitao šta od toga što je rekao Vučić nije tačno.

"Da li je tačno da je 1991. u Hrvatskoj živelo 560.000 Srba, a da ih sada po popisu ima svega oko 180.000? Ili je Vučićev greh što uopšte priča o tome?", rekao je Dačić Tanjugu.

Vučić je sinoć u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sЈećanja na stradale i izbjegle Srbe, rekao da je Hitler htio svijet bez Јevreja, a da je Hrvatska i njena politika htjela Hrvatsku bez Srba.

On je rekao da su 4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela "Oluja", nacisti 1944. provalili u skrovište jevrejske devojčice Ane frank, koja je kasnije stradala u logoru, i ocijenio da to nije slučajnost.

Na današnjem obilježavanju "Oluje" u Kninu hrvatski premijer i ministri kritikovali su ovu izjavu predsjednika Srbije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je izjavu Vučića kao veliko pretjerivanje, navodeći da je "Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je `Oluja` okončala okupaciju Hrvatske".

Ministri u hrvatskoj vladi naveli su da je Oluja "kruna pravednog i odbrambenog rata", dok su izjave predsjednika Srbije osudile vladajuća Hrvatska demokratska zajednica i najveća opoziciona Socijaldemokratska partija.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.