latinica  ћирилица
06/08/2018 |  08:33 | Autor: SRNA

Abe želi sastanak sa Kimom

Premijer Јapana Šinzo Abe izrazio je želju da se sastane sa liderom Sjeverne Koreje Kim DŽong Unom, kako bi razgovarao o denuklearizaciji na Korejskom poluostrvu i odnosima dvije zemlje u budućnosti.

On je na konferenciji za novinare tokom obilježavanja 73 godine od napada atomskim bombama na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki u Tokiju rekao da bi trebalo lično da se sastane sa Kimom.

"Trebalo bi da se lično sastanem sa predsjedavajućim Radničke partije Koreje Kim DŽong Unom, da sa njim razgovaram i riješim probleme u vezi sa nuklearnim i balističkim oružjem, kao i pitanja otetih lica i da izgradmo nove bilateralne odnose", istakao je Abe.

Situacija na Korejskom poluostrvu značajno se popravila u posljednjih nekoliko mjeseci, tokom kojih se Kim sastao sa predsjednikom Јužne Koreje Mun DŽae Inom i sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, piše "Sputnjik".

Tokom sastanka u Singapuru 18. juna, Tramp i Kim postigli su sporazum o denuklearizaciji Sjeverne Koreje u zamjenu za obustavljanje zajedničkih vojnih vježbi SAD i Јužne Koreje i eventualno ukidanje američkih sankcija Pjongjangu.