latinica  ћирилица
06/08/2018 |  11:33 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Drljača: Uz podršku Vlade biće realizovani svi planirani projekti

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da će svih 123 projekta, vrijednosti 4.005.000 KM, koji su planirani za ovu godinu biti realizovani zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

"Ovi projekti teško da bi bilo realizovani bez podrške Vlade Srpske. Mi smo za ovu godinu dobili odobrenje za 1,5 miliona KM, a ta sredstva su utrošena prvenstveno za putnu infrastrukturu", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je pomogla i plasmanom sredstava iz kreditnog zaduženja u projekte u opštini Novi Grad za koje je završena potrebna procedura i očekuje se da do kraja godine budu realizovani.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vanja Bajić rekao je da je najviše ulagano u oblasti vodosnabdijevanja gdje su realizovani značajni projekti.

Bajić je dodao da je značajan broj projekata urađen u sklopu programa hitne sanacije šteta od poplave 2014. godine.

U Vladi Republike Srpske Srni je rečeno da je do sada po različitim osnovama u opštinu Novi Grad uloženo više od 62 miliona KM iz Razvojnog programa i iz budžeta, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ plasirano dodatnih 11,2 miliona KM.

U ovoj godini Vlada Srpske uložiće još oko milion KM za sanaciju i rekonstrukciju putne infrastrukture, te za sanaciju školskih objekata u Radomircu i Blatini, kao i za projekat vodosnabdijevanja u opštini Novi Grad.

Iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za projekte koji se realizuju na području opštine Novi Grad odobreno je oko 9,5 miliona KM, a neki od najvažnijih projekata koji su finansirani tim sredstvima su rekonstrukcija putne mreže, promjena namjene objekta vojne kasarne u uslužno-smještajni i sportsko-rekreativni centar u Novom Gradu, te rekonstrukcija gradske deponije.

Značajna sredstva Vlada Srpske uložila je u oblast poljoprivrede u ovoj lokalnoj zajednici. Od 2007. godine do danas Vlada Srpske je kroz razne projekte, među kojima su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, zaštita od poplava, vodosnabdijevanje i drugo, u Novi Grad uložila oko 20,4 miliona KM, dok je za pomoć poplavljenom stanovništvu u ovoj lokalnoj zajednici po osnovu podrške Fonda solidarnosti, izdvojeno oko milion KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području Novog Grada, Vlada Srpske uložila je oko 2,8 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima, izgradnjom stanova i nepovratnim novčanim sredstvima zbrinute su 204 porodice.

Kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvozu, subvencije za električnu energiju socijalno ugroženim kategorijama, te podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih, od 2006. godine do danas Vlada Srpske je izdvojila oko 2,4 miliona KM.

Kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto je oko 2.000 radnika iz 12 preduzeća, za šta je utrošeno više od sedam miliona KM, dok je kroz projekte zapošljavanja od 2007. do danas zaposleno 469 lica, za šta je utrošeno više od milion KM.

U oblast zdravstva u opštini Novi Grad uloženo je gotovo dva miliona KM, dok je za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju školskih objekata, te za projekte u oblasti obrazovanja, Vlada Srpske uložila više od 1,3 miliona KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak izdvojeno je više od 3,4 miliona KM.

Značajna sredstva izdvojena su i za realizaciju programa rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih, regionalnih i lokalnih putnih pravaca na području opštine Novi Grad, više od 6,5 miliona KM, dok ukupna investicija u okviru projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Novi Grad iznosi 8,8 miliona KM.