latinica  ћирилица
06/08/2018 |  16:12 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Planinari iz Trnova pješke do manastira Ostrog

Grupa od 25 hodočasnika krenula je pješke iz Crkve Svetog Georgija u Trnovu na pokloničko putovanje u Manastir Ostrog. Ovo je četrnaesto putovanje planinarskog društva "Treskavica" u Ostrog.

Hodočasnike iz Trnova i ove godine predvodi Nenad Јokić, član planinarskog društva još od njegovog osnivanja 1985-e godine, a sada i predsjednik. Kaže da je put važan, koliko i odredište, i da zbog toga na ovo putovanje kreću dostojanstveno, u miru i molitvi.

"To je šest dana pješačenja po nekih 40 km dnevno. Nekad je lijepo vrijeme, nekad kiša, kako nam Bog pomaže, tako i idemo. Uglavnom uvijek pomaže, i kad je loše vrijeme nikad niko ne bude prehlađen, ne nakašlje se. Bude malo žuljeva, ali to je uobičajeno", kaže Јokić.

Većinu ovogodišnjih hodočasnika čine mladići i djevojke, što starije planinare, kako kažu, posebno raduje.

"Najmlađi učesnik je 2006-to godište, naš Filip. Ovo mu je peti odlazak, a već tri godine za redom ide i čitav put pređe pješke", rekao je potpredsjednik planinarskog društva "Treskavica" Siniša Krstović.

Najmlađi hodočasnik Filip Golijanin kaže da mu mnogo znači taj odlazak, jer zna da je prešao put od sedam dana, i da to nije lak put, put koji ne može svako da pređe.

Posebno su zahvalni lokalnim vlastima koje im pomažu da obezbijede vozila sa šatorima, hranom i ostalom potrebnom opremom.

I ove godine planinari iz Trnova na putu do Manastira Ostrog preći će više od dvije stotine kilometara, a prva pauza planirana je u mjestu Dobre vode udaljenom 40 kilometara od polazne tačke.