latinica  ћирилица
06/08/2018 |  17:55 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Skandalozan govor Izetbegovića na Igmanu: Ratno rukovodstvo Srpske i Srbije uporedio sa Hitlerovim režimom

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović opasno je zaoštrio svoju retoriku prema srpskom narodu. Skandalozan govor na Igmanu u kome je ratno rukovodstvo Srpske i Srbije uporedio sa Hitlerovim nacističkim režimom, osudili su srpski političari. Poručili su mu da od direktnog potomka autora "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića nisu očekivali ništa bolje. Pozvali su ga da nastavi tako, jer svojim šovinističkim izjavama najvrednije radi na otcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Nakon nekažnjenog „zveckanja“ oružjem za ..ne daj Bože... i prijetnji ratom Hrvatima, zbog ideje o trećem entitetu, ali i konstantnog omalovažavanja Republike Srpske nazivajući je Er-es, Bakir Izetbegović je otišao korak dalje u raspirivanju mržnje prema srpskom narodu, uporedivši rukovodstvo Srpske i Srbije iz '90-tih sa nacističkom Njemačkom.

"Pitanje je koji je od dva fašizma gori. Onaj Hitlerov iz prve polovine 20, vijeka ili onaj Miloševićev i Karadžićev s kraja 20. vijeka", izjavi je Izetbegović.

Bezobrazno i bizarno je da oni koji osnovnim školama u Goraždu i Sarajevu daju nazive po oficirima Handžar divizije i ustaškim slugama, porede Srbe sa nacistima. Zbog upornog nastojanja da srpski narod karakteriše kao genocidan, Srbi se sve više udaljavaju od BiH.

"Mi jesmo svjedoci da Izetbegovićeva politika prema srpskom narodu nije dobronamjerna. Mislim da je svima jasno da se srpski narod kroz vijekove borio za slobodu i da je posljednji Odrambeno-otadžbinski rat upravo pokazo da smo se na organizovan način oduprli i odbranili od elemenata Islamske deklaracije Alije Izetbegovića po kojoj bi samo muslimani bili dominatni", rekao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Kostadin Vasić, potpredsjednik SDS-a, kaže da je u BiH sve moguće, pa čak i to da potomci ustaša i nacista, kako kaže, optužuju one koji su najviše stradali od nacizma, da su sljedbenici te ideologije.

Ponesen nacionalnim strastima, Izetbegović junior se na Igmanu pozivao na hiljadugodišnju istoriju Bosne, zaboravljajući da kaže da je Bosna iz tog perioda bila srpska država. Burno je reagovao na izjavu Milorada Dodika o traženju istih prava za Srpsku ako tzv. Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama i ponovio da će jačanje namjenske industrije biti nastavljeno.

"Bakir Izetbegović i njegova priča je propala priča, On je odlazeći političar. Iz obavještajnih izvora imam informacije da Bakir već posprema svoje istanbulsko sjedište za porodicu da bi zbrisao odavde. Eto koliko on voli ovo sve", rekao je predsjednik Dodik.

Ono što je Izetbegović izgovorio na Igmanu u intervju je rekao i sarajevski profesor Senadin Lavić koji je takođe uporedio Srbe sa Hitlerovim nacistima. Lavić danas reaguje i tvrdi da smo zlonamjerno i neprofesionalno komentarisali njegove stavove. Navodi da ne mrzi Srbe, ali ne odustaje od teze o zlodjelu velikosrpskog projekta kojim se negira Bosna.

"Vaše podmetanje da ja mrzim srpski narod nije tačno. Srpski narod, to posebno naglašavm, zarobljen je u `velikosrbijansku` ideologiju, u strašno necivilizacijsko zarobljeništvo. Tom narodu se natura antibosanstvo. Na taj način se bosanski Srbi raskorjenjuju i prisiljavaju na zaborav vlastitog bosanstva", rekao je Lavić.

Senadin Lavić nijednom riječju nije demantovao da je u intervju rekao da je Srpska djelo genocida, a da su za vaspitanje djece u genocidnom duhu zaslužni Njegošev „Gorski vijenac“ i Veselinovićev „Hajduk Stanko“ i da je, kako je naveo, velikosrbijanski projekat bolestan koliko i Hitlerov nacizam.