latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:37 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Odbrana generala Mladića predala žalbu na prvostepenu presudu

Odbrana generala Ratka Mladića predala je Mehanizmu u Hagu žalbu na prvostepenu presudu kojom je general proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora, izjavio je za Srnu Mladićev advokat Dragan Ivetić.
Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

On je naveo da je u žalbi, koja je pisana na 270 strana i čiji je najjači argument istina, zatraženo odbacivanje presude, ponovno suđenje ili drastično smanjenje kazne ukoliko se dokaže da je Mladić za nešto kriv.

Ivetić je istakao da je riječ o povjerljivom dokumentu jer sadrži povjerljive reference i dokaze.

On se nada da će, nakon usaglašavanja sa drugom stranom, javnosti biti dostupna redigovana verzija da bi bila upoznata o mnogobrojnim greškama sudskog vijeća kojima se krše pravila Tribunala, domaćeg suda i pokazuje da svaki dio presude ne može da stoji jer je pogrešno donesena, što uključuje i navodni zajednički zločinački poduhvat za Sarajevo i u vezi sa Srebrenicom.

- Mi tvrdimo da nisu dokazivali ni da je bilo namere za genocid, niti za deportacije iz Srebrenice, i to smo stručno uradili u žalbi. Dokazali smo i da je Mladić greškom osuđen za takozvano uzimanje za taoce pripadnika Unprofora. Zato smo tražili da sve bude odbačeno, novo suđenje ili drastično smanjenu kaznu - ponovio je Ivetić.

On je dodao da bi u javnosti trebalo da izađe i knjiga autoriteta vantribunalske prakse na 1.599 strana, gdje mnogo toga ide u korist odbrane i potkrepljuje žalbu.

Ivetić očekuje da Tužilaštvo na žalbu odgovori do polovine novembra i naveo da i Odbrana treba da odgovori na žalbu Tužilaštva čiju kopiju još nije zvanično primio.

- Istina je to što će osloboditi generala Mladića. Samo sa istinom, činjenicom i pravom se borimo - rekao je Ivetić.

General Ratko Mladić nalazi se u pritvoru u Hagu od 2011. godine, a prvostepenom presudom osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.