latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:45 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Trebinje: Počeo Festival mediteranskog i evropskog filma

Na ljetnoj sceni Doma mladih u Trebinju, sinoć je svečano počeo 6. Festival mediteranskog i evropskog filma. U šest festivalskih dana biće prikazan, dosad rekordan broj filmskih ostvarenja.

Raspoređeni su po programskim cjelinama – mediteranski, evropski, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

Premijerno, biće prikazano 26 dugometražnih i kratkih filmova iz 12 zemalja bivše Јugoslavije i evromediteranskog regiona. Sve projekcije 6. Festivala mediteranskog i evropskog filma biće održane na ljetnoj sceni trebinjskog Doma mladih.

"Počinjemo jedan projekat kroz festival koji se zove "Filmska cesta Hercegovine". Trebinje kao centar i jedan od najvećih otvorenih filmskih studija bivše Јugoslavije zaslužuje da ponovo to opravdava. Dolazak stranih ekipa za ovaj grad, entitet, državu znači i ekonomski značajan segment", rekao je Peđa Milojević, selektor i umjetnički direktor Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Ove godine nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu "Zlatni platan" pripale su glumcima Svetlani Bojković i Metu Јovanovskom.

"Prije svega  nagrada ima divan naziv, koji karakteriše Trebinje, jer se zove Platan. Drago mi je što sam dobitnica jer ovim priznanjem moje kolege pokazaju da je moj rad imao i ima smisla, što je najbitnije za nas koji stvaramo ovu umjetnost", navodi Svetlana Bojković, glumica, dobitnica "Zlatnog platana".

Meto Јovanovski, glumac, dobitnik "Zlatnog platana" kaže da za ovaj festival nije znao.

"Poprilično je mlad, ali treba da bude jedna čvrsta spona, jer film i umjetnost nema granice i barijere. To treba da bude jedna spona gdje se družimo i predstavljamo svi svoju kulturu, nadopiunjavamo jedni druge i sarađujemo", istakao je Јovanovski.

"Zlatnim platanom" posthumno će biti odlikovan Nebojša Glogovac, a u pratećem programu Festivala u srijedu 8. avgusta u Muzeju Hercegovine, biće otvorena izložba "Nebojša vječni".

Na prvoj festivalskoj večeri, ljubitelji sedme umjetnosti, uživali su u filmovima Lovac i Prokleti pas, dok je večeras na programu pet filmskih premijera.