latinica  ћирилица
07/08/2018 |  15:03 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Majkić: Mektić nema kredibilitet za rješavanje migrantske krize

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da BiH ima ministra bezbjednosti koji bez trunke griže savjesti izgovori podatak da 80 odsto migrantske rute kontrolišu krijumčari i mafija te da je vrijeme da se postavi pitanje šta on ustvari radi.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

"Šta je uopšte ministar bezbjednosti Dragan Mektić preduzeo da bi se ova kriza ublažila, a domaće stanovništvo zaštitilo? Neuspješnost ministra Mektića se naslanja na neodgovornost Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, jer svaka od ovih institucija ima svoj zadatak. Komotno možemo reći da BiH sa ovakvom vlašću na čelu ide u susret sve većoj krizi, koja se sa ovakvim kadrom teško može ublažiti ili osujetiti", izjavila je Majkićeva za Srnu.

Ona je dodala da je ministar Dragan Mektić na današnjoj konferenciji za novinare pokušao da uvjeri javnost u BiH da ništa nije haotično i anarhično u vezi sa migrantskom krizom i da se ona ništa ne razlikuje u odnosu na probleme drugih zemalja zapadnog Balkana.

"Nažalost, ministru Mektiću i onome što govori odavno se ne može vjerovati, niti on ima kredibilitet za rješavanje ovako ozbiljne krize. Dok su se druge zemlje na sve načine pripremale za suočavanje sa problemom migracija, BiH nije ništa učinila od velike krize u martu 2016. godine, kako bi se u slučaju, da migrantska kriza eskalira, sa ovim problemom uspješno borila", istakla je Majkićeva.

Ona je upitala da li je bilo potrebno da dođe 2018. godina da ministar Mektić konstatuje "da nema dovoljno graničnih policajaca, da su zakon o azilu i zakon o strancima nedovoljno kvalitetni, jer ne obezbjeđuju uspješnu borbu sa ovim problem te da princip readmisije ne funkcioniše".

"Ako tome dodamo da se u BiH još ne zna koliki je stvarni broj migranata koji je ušao ili izašao iz zemlje, sve to jasno govori koliko se Mektiću uopšte može vjerovati. Posebnu zabrinutost izazivaju različiti podaci o stvarnom broju migranata koje iznose bezbjednosne službe susjednih zemalja, ali i zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić", zaključila je Majkićeva.