latinica  ћирилица
07/08/2018 |  16:35 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Izložba "Stećci - svjetska baština"

U Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj od 2016. godine je 28 lokaliteta stećaka koji se nalaze pod zaštitom Uneska. U toku su projekti na zaštiti koje države provode u saradnji sa domaćim zavodima za zaštitu kulturnog nasljeđa i međunarodnim organizacijama.

U susjednoj Crnoj Gori i Srbiji nalaze se po tri nekropole sa stećcima, a u Hrvatskoj dvije. U Republici Srpskoj i Federaciji BiH su najbrojniji sačuvani srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

"Iz BiH je upisano 20 lokaliteta iz 18 opština, a poznato je da Radimlje i Kalinovik imaju po dvije", rekla je pomoćnica ministra Vesna Čamor Veselinović.

U svjetsku kulturnu baštinu uvrštena je nekropola sa stećcima u Mramoru kod Čelebića na području opštine Foča. Od 238 nadgrobnih spomenika - 47 je sanduka, 116 ploča, jedna ploča sa postoljem i 74 fragmenta.

Oni su i dio bogate turističke ponude.

"U toku je izrada turističke signalizacije, a jedna će biti ispred muzeja", kaže direktorka muzeja Ljeposava Đajić.

U Stocu gdje se nalaze nekropole Radimlje i Boljuni, osnovana je i javna ustanova koja se stara o njihovom očuvanju.

"Evo već četiri - pet godina kako uspješno radimo i prije Unesko-a, a sada još većim tempom", ističe direktor Јavne ustanove "Radimlje" u Stocu Ante Vujnović.

U namjeri da promoviše fenomen stećaka i njihovu zaštitu, Foča je jedna od 18 opština u kojoj je otvorena izložba "Stećci – svjetska baština".