latinica  ћирилица
08/08/2018 |  07:46 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Zvornik: Svečanosti u čast Svete Petke Trnove, krsne slave grada

Svetom liturgijom u Crkvi Svete Petke Trnove na Đurđev gradu u Zvorniku će danas početi obilježavanje krsne slave grada - Svete Petke Trnove.
Zvornik - Foto: RTRS
ZvornikFoto: RTRS

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije će, uz sasluženje sveštenstva, služiti večernju službu u zvorničkom Hramu Svetog Јovana Krstitelja, a potom će predvoditi litiju do platoa ispred Narodne biblioteke i muzejske zbirke.

Kod spomenika za 1.080 boraca koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu biće služen pomen, nakon čega će na platou ispred Narodne biblioteke slavski kolač slomiti gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, episkop Fotije, sveštenstvo i građani.

Potom će biti održana svečana akademija na kojoj će besjediti Tihomir Stanić, a u muzičkom dijelu nastupiće Prvo zvorničko pjevačko društvo "Izvornik".

Krsna slava Sveta Petka Trnova proslavlja se u okviru manifestacije "Zvorničko ljeto", koje je počelo u četvrtak, 2. avgusta, a biće završeno večeras koncertom Nede Ukraden, koji će početi u 21.00 čas na Ljetnoj pozornici pored Drine.

Generalni pokrovitelji manifestacije "Zvorničko ljeto" su kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlada Republike Srpske na čelu sa premijerom Željkom Cvijanović, te grad Zvornik. Manifestaciju je podržao i veliki broj sponzora.