latinica  ћирилица
08/08/2018 |  08:54 ⇒ 12:32 | Autor: Nezavisne

U ponedjeljak u Bihaću protesti zbog migrantske krize

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podržao je održavanje protesta u ovom gradu zbog migrantske krize.
Migranti u Bihaću - Foto: RTRS
Migranti u BihaćuFoto: RTRS

Proteste pod nazivom "Zašto baš Bihać?", grupa građana zakazala je za ponedjeljak, 13. august, u 12.00 časova.

- Zar nije logično da u situacijama kada država zakaže, kada ne može ili ne želi riješiti neki problem, da se građani čija su prava i životi ugroženi okupe i demokratskim putem zahtijevaju od nadležnih institucija da rade svoj posao - kaže Fazlić.

Prema njegovim riječima, cjelokupna migrantska kriza se lomi preko leđa Bihaća, a gradske vlasti nemaju nikakve zakonske alate da djeluju.

- Nemamo svoju policiju, ne možemo nikome ništa narediti, nemamo kancelariju za strance, čak ni inspekciju za kontrolu boravka. Svim upravljaju drugi, a ništa ne preduzimaju! Mjesecima zovemo, upozoravamo, kukamo, molimo, sastančimo, šaljemo dopise, vršimo medijske pritiske i ništa! Takav odnos nadležnih institucija i nerazumijevanje guraju nas u očaj - kaže Fazlić.

On dodaje da građani Bihaća nisu ksenofobični ni nehumani i da su to pokazali svih proteklih mjeseci brigom za migrante.

- Želimo najbolje ljudima koji su se našli u nevolji, ali i sebi. Ovako nije dobro ni njima ni nama. Ovo je ubijanje jednog od najljepših gradova u BiH i ne možemo to dopustiti - rekao je Fazlić i zahvalio građanima koji su inicirali održavanje protesta.