latinica  ћирилица
08/08/2018 |  16:22 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Hoće li nadležni konačno riješiti problem carinskog terminala na Rači?

Carinski terminal u Rači, zbog svog položaja, godinama zadaje glavobolju vlasnicima firmi i vozačima kamiona, koji carine robu na tom graničnom prelazu. Oštećeni su se obratili srpskim poslanicima u Parlamentu BiH i Privrednoj komori RS, da institucionalno utiču na Upravu za indirektno oporezivanje kako bi problem bio riješen.

Vozači kamiona godinama unazad suočavaju se sa višesatnim čekanjem na graničnom prelazu Rača.

"Јedino rješenje bi bilo da carina radi 24 sata, a ne do 19 časova, jer ovdje je previše kamiona. Dođemo ujutro pa stojimo, ne možemo da uđemo u terminal jer se napunio preko noći. Onda čekam do sutradan da uradim papire, a putujem samo od sremske Mitrovice do Bijeljine Za dva dana napravim svega 50 kilometara", žali se Dejan Arki, prevoznik iz Sremske Mitrovice.

prevoznik Admir Pandžo iz Bugojna kaže da bi na carini trebalo bar da se ubrza papirologija, jer za nju čekaju četiri do pet sati što je, kako ističe, previše.

Јedan od problema sa kojim se suočavaju vlasnici firmi i vozači kamiona jesu dodatni troškovi jer roba u BiH ulazi i na Pavlović mostu, a onda ide na carinjenje u Raču, odakle se roba distribuira u Bijeljini. Anto Gajić iz Privredne komore Bijeljina kaže da ovim prevoznici voze robu 40 kilometara bez potrebe.

U UIO gužve pravdaju činjenicom da je granični prelaz neposredno uz most koji ima samo dvije trake. Ogradom je terminal odvojen od putničkog saobraćaja i bez obzira gdje se nalazi procedura bi bila ista, dakle nema posebnog uticaja da li je prije ili poslije graničnog prelaza terminal postavljen.

Portparol UIO Ratko Kovačević dodaje da je takvih kamiona koji pređu granicu na Pavlović mostu i idu na carinu u Raču veoma malo.

Dislociranje terminala, izričiti su u Carini BiH, ne bi riješilo gužve, ali priznaju da problema ima. Јedino rješenje koje će UIO u narednom periodu uraditi je da se proširi broj mjesta za parkiranje kamiona.

Granični prelaz Rača otvoren je 2005. godine. Vrijednost terminala i ulaza u BiH koštala je 16 miliona maraka. Taj novac je obezbijeđen donacijama EU i kreditom Svjetske banke. Dnevno u BiH uđe oko 500 kamiona i svi se moraju evidentirati, izvagati, platiti terminal koji trenutno ima samo 70 parking mjesta za kamione.